Ugrás a tartalomra

A kis gyufaáruslány – újra színpadra állítják a közönséget és zsűrit is elvarázsoló táncjátékot

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. november 19. kedd 13:31
Komoly megmérettetésen vett részt a múlt hét végén a Balázs Győző Református Gimnázium tánctagozata Budapesten. A színházi táncos képzésben résztvevő növendékek egy igazi színházi előadással lepték meg a komoly szakmai zsűrit.

A Táncpedagógusok Országos Szövetsége – amellett, hogy tavasszal szakmai versenyt szervez – Táncjáték Fesztiválra várja ősszel az 5-10 perces, a 10-30 perces és a 30 percnél hosszabb táncszínházi darabokat. A miskolci Balázs Győző táncosai a 10-30 perces, úgynevezett egyfelvonásos kategóriában Andersen: A kis gyufaárus lány című adaptációval versenyeztek, kortárs néptánc feldolgozásban.

A zsűri – melynek tagja volt Földi Béla, a Nemzeti Táncszínház vezető koreográfusa, Topolánszky Tamás, az Experidance volt tánckar vezetője, az egri Gárdonyi Géza Színház koreográfusa, Török Jolán, a Szövetség elnöke, Molnár Krisztina tánc szakíró, és Szalay Tamás Jeszenszky Endre-díjas koreográfus – különdíjjal ismerte el a darab főszereplőjének, Feszner Dórának az alakítását.

Feszner Dóra. Fotó: Bornyi Márton, a Táncjáték Fesztivál hivatalos fotósa

Marschalkó Edit, a darab rendezője, az iskola művészeti vezetője elmondta azt is, hogy ugyanezzel a darabbal októberben a MANÉZS Diákszínjátszó Fesztiválon a zsűri különdíját, és a közönség 1. helyezését szerezték meg a szakgimnazisták.

Megtudtuk, hogy az előadásban a színházi táncos képzésen résztvevő 9-13. évfolyamos növendékek szerepelnek, a kezdőktől a hamarosan OKJ szakvizsgát tevő végzősökig.

– Iskolánkban évek óta alapkoncepció, hogy tanévenként 2-3 valódi színpadi produkcióval, előadással igyekszünk az előadó-művészeti szakmai gyakorlatot erősíteni. Így minden karácsonykor készül egy-egy táncjáték, különböző mesefeldolgozásokkal (amiket egyébként a Miskolc Televízió rendszeresen felvesz és műsorra tűzi szenteste), év végi vizsgaelőadással, ami szintén egy színházi élményt adó, összefüggő produkció – hívta fel a figyelmet Marschalkó Edit.

A kis gyufaáruslány most már többszörösen díjazott koreográfiája (a táncjátékról ITT olvashat interjúkat) ezen a héten csütörtökön, azaz november 21-én, délután 5 órától újra látható lesz a miskolci közönség számára a Művészetek Házában. (Jegyek az iskolában kaphatók jelképes, 500 forintos áron, a következő telefonszámon lehet érdeklődni: 46/325-290.)

További hírek

Olvasnivaló