Ugrás a tartalomra

Kiskamasz kora óta vonzza a média világa

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. április 18. vasárnap 08:35
Horváth Csongor saját bevallása szerint nem igazán tud elképzelni magának más hivatást, mint a fotózást, újságírást.
Horváth Csongor rajong Lillafüredért. Fotó: Juhász Ákos

A fotózás és a média – ez a két legnagyobb szerelme Horváth Csongornak. A tizennyolc éves fiatalember igazi lokálpatrióta: rajong Miskolcért, mint szűkebb pátriájáért Hámorért, Lillafüredért is. Különleges fotóin – melyek az általa üzemeltetett Lillafüred Online Facebook-oldal mellett egyre több országos portálon is megjelennek – gyakran tűnik fel szülővárosa nevezetességei mellett a Bükk és élővilága is. Csongorral eddigi eredményei mellett jövőbeli terveiről is beszélgettünk.

A fiatalt - elmondása szerint - már általános iskolás kora óta érdekli a média világa. - Tanulmányaimat a Könyves Kálmán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kaffka Margit Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Tagiskolájában kezdtem, ott kezdtem kacsintgatni a hírek világa felé. Hetedikben és nyolcadikban már havi rendszerességgel készítettünk amatőr híradókat, emlékszem a könyvtárat alakítottuk át zöld háttér és világítás segítségével stúdióvá – mesél a kezdetekről Csongor, aki ekkoriban hozta létre a mai napig is működő és mostanra tizenháromezer kedvelőt számláló Lillafüred Online oldalt is.

Ezzel az előélettel nem túl meglepő, hogy később olyan középiskolába került, ahol van média szak. Így esett a választása végül a Lévay József Református Gimnáziumra, ahol ezekben a hetekben éppen a közelgő írásbeli érettségijére készül. Mint mondja, az iskolának, tanárainak nagyon sokat köszönhet, mert minőségi oktatás kapott. Igaz, viszont az is, hogy a középiskola szintúgy hálás lehet neki, valamint lelkes társainak. Tanári felügyelettel ugyan, de ők építették ugyanis fel a Lévay stúdióját.

Szinte a stúdióban él

- Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy az iskolának szüksége volt stúdióra, és én, valamint néhány osztálytársam utánanéztünk, pontosan mi is kell ehhez. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy sikerült összehozni egy olyan létesítményt a sulin belül, ahol híradót és magazinokat tudunk gyártani, sőt ennek segítségével akár élőben is tudunk közvetíteni – meséli.

A stúdió építésekor ugyan vélhetően csak kevesen gondolták, de tény: a járványhelyzet és a digitális oktatás miatt – ha csak átmenetileg is, de – jelenleg ez a gimnázium egyik központi helyisége.

- Most gyakorlatilag innen zajlik a gimnázium életének nagyobb részre: Istentisztelet, rövid hírek, de tavaly például ezen keresztül oldották meg a ballagást is, és sajnos nagyon úgy néz ki, hogy ez idén is így lesz. De az elmúlt években csináltunk innen élő adásokat is. Számomra ebben az egészben az a legfontosabb, hogy azok a felvételek, műsorok, közvetítések, melyeket mi itt készítünk, megmaradnak az utókornak. Ezek által bármikor látható lesz, milyen volt például 2020-ban és 2021-ben a Lévay – mondja Csongor. Hozzáteszi, felsőfokú tanulmányai mellett (Egerbe készül televíziós műsorkészítő vagy média alapszakra) örömmel segíti majd alma materét, hogy a stúdióban betanítsák az új médiás diákokat, biztosítva ezzel az utánpótlást.

Tudatosan készül

A fiatal nem csak a tanulmányai során készül tudatosan a médiás életre: kiskamasz kora óta napi rendszerességgel nézi az esti híradót, lehetőleg több csatornán, hogy megfigyelje, hol milyen elvek alapján szerkesztik a híreket. Fontosnak tartja megemlíteni: a Miskolc Televízió, a minap.hu és a Miskolci Napló híreit is folyamatosan figyelemmel kíséri, hiszen – mint mondja – lokálpatriótaként szereti tudni, mi történik szülővárosában. Éppen ezért volt nagy élmény számára, mikor úgy két évvel ezelőtt a nyári szünet alatt két hetet eltölthetett szerkesztőségünkben – teszi hozzá.

Szülőhelye és a hírek szeretete vezérelte akkor is, amikor úgy öt-hat évvel ezelőtt létrehozta a Lillafüred Online című Facebook-oldalt (akkor még Hámor Online néven – a szerző). „Eredetileg az volt a célom, hogy összeszedjem a városrész híreit, azokat, melyek elsősorban az itt élőket foglalkoztatják. Aztán, ahogyan egyre jobban beletanultam ebbe az egészbe, úgy változott az oldal is. Nem sokkal később elkezdett foglalkoztatni a fotózás, és ennek köszönhetően természetfotókkal is bővül az oldal, amik máig rendkívül népszerűek – mondja Csongor, aki hálás szüleinek, hogy a kezdetektől támogatják médiás érdeklődését, tőlük kapott többek között profi fényképezőgépet, ezzel készíti különleges felvételeit.

Miskolc jó hírét viszi

Az elmúlt időszakban két fotója is végigjárta az országos médiát: februárban bámulatos képeken mutatta be, milyen az, amikor a Bükk-fennsík egyik töbrében -35.5 fokon röptében megfagy a víz, a másik pedig a március 15-e alkalmából nemzeti színekkel megvilágított lillafüredi vízesést ábrázolja. Csongor azt mondja, akciói nem öncélúak, azokkal Miskolc és térségének jó hírét szeretné öregbíteni.

- Tősgyökeres hámori vagyok, már az üknagyapám is itt élt, a falu bírója volt. Nagyapám erdész volt, rengeteget kirándultam a Bükkben vele és a családommal is. Akárhogyan alakul az életem, nem szeretnék innen elköltözni. Mindent meg fogok tenni azért, hogy helyi vagy akár országos médiumok munkatársaként - elsősorban fotósaként - tudósíthassak a város és a megye életéről. Hogy megmutathassam a térség igazi arcát: azt, hogy Miskolc már nem az acélváros, hanem egy négy évszakos csoda, ahol bárki megtalálhatja a számítását. Más pályát, utat nem is tudok elképzelni magamnak – zárja gondolatait Horváth Csongor.

További hírek

Olvasnivaló