Ugrás a tartalomra

Kivezetné Amerikát a „sötétségből” – Joe Biden elfogadta az elnökjelöltséget

mti
Utoljára módosítva
2020. augusztus 21. péntek 12:08
„Nagy megtiszteltetéssel fogadom el ezt a jelölést az Egyesült Államok elnökének” – mondta Joe Biden volt amerikai alelnök pártja konvenciójának záróbeszédében csütörtök este.

Azzal kezdte, hogy szavát adja, ha megbízzák őt az elnökséggel, akkor a legjobbakat hozza ki az amerikaiakból, nem pedig a legrosszabbakat, és „rendbe teszi Amerika lelkét”. „Én a fény szövetségese leszek, és nem a sötétségé” –jelentette ki. Véleménye szerint az Egyesült Államok bajban van, négy nagy veszély fenyegeti: a koronavírus-járvány, a gazdaság visszaesése, a demokrácia hiánya és a klímaválság. Mindezekben a fenyegetésekben hibásnak látja Donald Trump jelenlegi elnököt.

Biden azt állította, Trump rosszul irányította a járvány elleni küzdelmet, a gazdaságban az adócsökkentésekkel a gazdagoknak és a nagyvállalatoknak kedvezett, magatartásával élezte az ellentéteket és a megosztottságot a társadalomban. Azt hangoztatta, hogy az ő vezetésével e bajokat orvosolni fogják.

Trump szerinte nem vállalja a rá háruló felelősséget, nem viselkedik országvezetőként, diktátorokkal barátkozik, és minden nap úgy kel fel, hogy azt hiszi, „a kormányzás róla szól”. Ellenben az ő elnöksége alatt nem hunynak majd szemet afelett, hogy Oroszország pénzt ajánl amerikai katonák elleni támadásokért – mondta. Biden ezzel azokra a sajtóinformációkra utalt, amelyek szerint oroszok pénzt ajánlottak volna fel afganisztáni táliboknak amerikai katonák elleni támadásokért. E sajtóértesüléseket azonban az amerikai hírszerzés cáfolta.

A demokraták elnökjelöltje úgy véli, hogy az elnök „kudarcot vallott a nemzet iránti legalapvetőbb kötelességében, abban, hogy megvédje Amerikát”. Ez szerinte megbocsáthatatlan.

Beszéde előtt az elnökjelöltségért versenyben volt egykori riválisai, valamint a Demokrata Párt ismert személyiségei is méltatták Joe Bident.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!