Ugrás a tartalomra

Klub XX. Század – „Miskolciakról szól, miskolciaknak"

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2022. december 28. szerda 19:09
Idén is megrendezték a népszerű Klub XX. Század elnevezésű találkozót. A programon több száz a városban élő, és innen elszármazott miskolci vett részt. 
Klub XX. Század az Avasi Sörházban - Mocsári László képgalériája

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg december 27-én, szerdán a Klub XX. Század elnevezésű programot Miskolcon. Az eseménynek idén az Avasi Sörház adott otthont és öt helyi kötődésű zenekar – az Üveges Csirkeszemek, az U-Air, a Kabinet Rt., a II. Ukrán Front és Az Eső – mulattatta a megjelent Miskolcon élő és a városból elszármazott miskolciakat. Utánuk pedig DJ Bordee zenélt.

A programot tehát tizenkettedszer szervezték meg, de az első rendezvény tizenhárom évvel ezelőtt volt – mondta el lapunknak Fazekas László, a Klub XX. Század egyik szervezője, ötletgazdája. „Ennek ellenére mégis csak tizenkét találkozót tudtunk megtartani, 2020-ban ugyanis a világjárvány miatti lezárások okán elmaradt a rendezvény” – hangsúlyozta.

Fazekas László


Ha egy szóval akarjuk megválaszolni, mi hívta életre a Klub XX. Századot, akkor az a nosztalgia. „Én huszonhat éves koromig éltem Miskolcon, és bár nagyon régen elköltöztem a városhoz és az itt élő barátaimhoz, ismerőseimhez, zenész társaimhoz mindig is kötődtem. Aztán, amikor elindult a Facebook, egyre több ismerőmmel tudtam a korábbinál könnyebben felvenni a kapcsolatot, és létrejött itt a találkozó címével azonos nevű csoport. Ott rengeteg régi fotót osztottunk meg egymással (ezek közül nagyon sok felvételt készített a tudósítás felvételeit is jegyző fotóriporterünk, Mocsári László – a szerző), és egyre erősebben fogalmazódott meg az igény, hogy jó lenne találkozni és személyesen is nosztalgiázni, kötetlenül beszélgetni. Így szerveztük meg az első Klub XX. Századot – mesélte László. 

Kollégánk, Juhász István, nemcsak a Miskolc Televíziónak, hanem a U-Air zenekarnak is oszlopos tagja. Fotó: Mocsári László

Akkor, 2009. december 27-én, persze még nem egy zenés estet szerveztek, csupán összegyűltek a Corner Stage-ben, ahol éppen egy miskolci zenekar tartott nosztalgiakoncertet. „Mivel sok zenész volt közöttünk, főként Az Eső zenekarból, megengedte nekünk az ott játszó csapat, hogy mi is előadjunk pár dalt. Ennek óriási sikere volt, így aztán még ott egyértelművé vált: ezt a programot meg kell ismételni. Azóta minden évben december 27-én találkoztunk, függetlenül attól, hogy ez éppen milyen napra esik” – mondta el.
A programot hosszú évek óta Bordás Gáborral, vagyis DJ Bordeeval közösen szervezi Fazekas László. Mint mondja, Bordee a helyi erő és ő felel a jó hangulatért, László pedig a közösséget gondozza, tartja a kapcsolatot a tagokkal. Hozzátette, idén felvetődött benne a gondolat, hogy talán már nem kellene több Klub XX. Századot szervezni, a tagok azonban ragaszkodtak a találkozóhoz, sőt – ahogyan László kiemeli – talán a kezdetek óta most volt a legnagyobb az érdeklődés az iránt.

A program egyébként sokat nem változott az elmúlt években: „A középpontban az örömzene, a nagy találkozások és a kötetlen beszélgetések vannak. Ami más a kezdetekhez képest, az a helyszín. Idén másodszor tértünk vissza az Avasi Sörházba és úgy gondolom, hogy itt meg is találtuk a találkozó új otthonát. Illetve változott az is, hogy idén először egy minimális belépő díjat is kértünk azért, hogy tudjunk gázsit fizetni a zenekaroknak” – tette hozzá.


A találkozó népszerűségének a titka Fazekas László szerint a közösség. „Ez egy viszonylag zárt és nagyon összetartó közösség, évről évre nagyjából ugyanazok az emberek jönnek el, bár azt meg kell jegyezzem, hogy azért egyre többen érkeznek a fiatalabb generációból is. A dolog titka pedig nem más, mint Miskolc. Ez a program miskolciakról szól, miskolciaknak” – zárta gondolatait. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!