Ugrás a tartalomra

Kommunálisan és egyetemlegesen

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. november 18. csütörtök 14:40
Kölcsönös előnyökön alapuló megállapodást kötött csütörtök reggel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. és a Miskolci Egyetem.
Fotó: Szakonyi Stella

- Az egyetemek évszázadokon keresztül elefántcsonttoronyként működtek, és persze mint a tudomány fellegvárainak ma is az értelmiség- és szakemberképzés az elsődleges feladatuk, azonban nyitniuk kell a társadalmi és gazdasági szereplők felé is – fogalmazott Horváth Zita. Az egyetemi rektor úgy véli, az olyan területeken, ahol a felsőoktatási intézmények évtizedeken vagy évszázadokon át végezték kutatásaikat, ott kulcsfontosságú, hogy a felhalmozódott tapasztalatukat és tudásanyagukat fel tudják ajánlani környezetük számára. 

A régió vállalatai már eddig is gyakorlati helyszínekként szolgáltak a hallgatók számára. A kutatásfejlesztések mellett az intézmény célja továbbra is az, hogy megfelelően képzett mérnököket bocsásson a munkaerőpiacra. 

„Egyértelmű, hogy a magyar műszaki felsőoktatás centruma a Miskolci Egyetem, így az itt zajló eredményorientált kutatásfejlesztés biztos támaszt nyújt majd számunkra.” (Csehovitsné Nagy Zsuzsanna)

- A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. 2018 januárjától mára eljutott odáig, hogy az átfogó környezetvédelmi stratégiában konkrét részt tudjon vállalni. Míg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzattal októberben kötött megállapodás a környezetvédelem társadalmasítására és a szemléletformálásra vonatkozó stratégiai irányokat határozta meg, addig a most aláírt egyezség mindehhez a szakmai alapot biztosítja majd – hangsúlyozta Csehovitsné Nagy Zsuzsanna, a BMH Kft. ügyvezetője. 

Klímaadaptáció, klímavédelem, körforgásos gazdaság, fenntartható fejlődés – mind-mind olyan témakörök és célok, melyek érdekében az egyetem szerint együtt kell működniük a szereplőknek. 

A tudatformálás is hangsúlyos része a megállapodásnak.

- Valamennyiünk számára nyilvánvaló, hogy alapanyagra és nyersanyagra szükségünk lesz a jövőben is, így például a high tech iparág számára a jelenlegi használati tárgyaink alkatrészeire – hívta fel a figyelmet Mucsi Gábor, a Műszaki Földtudományi Kar dékánja, hozzátette: szerencsés helyzetben vagyunk, ugyanis a Miskolci Egyetemen zajló környezetmérnöki képzés - országosan egyedülállóan - hulladékgazdálkodási specializációval is rendelkezik.

Horváth Zita emlékeztetett: korábbra visszanyúló együttműködésük a megyei hulladékgazdálkodóval egy múlt havi közös konferenciában már kicsúcsosodott, továbbá decemberben ugyancsak együttesen vesznek majd részt egy tudatformáló kampányban. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!