Ugrás a tartalomra

Könyvmolyok a jó levegőn: visszatér a Könyvtári Majális 

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. május 02. hétfő 13:33
A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár szombaton hatodik alkalommal rendezi meg könyvtári majálisát. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón a program részleteibe, érdekességeibe és különlegességeibe engedtek bepillantani a szervezők.
A VI. Könyvtári Majális a családoknak és baráti társaságoknak is szól. Fotók a sajtótájékoztatóról: Mocsári László

Irodalmi kötődésű játékokkal, kézműves foglalkozásokkal, különféle mesterségbemutatókkal, természetismereti foglalkozássokkal, színpadi produkciókkal és a Kossuth-díjas Gryllus Vilmossal hagyja maga mögött kétéves kényszerszünetét a megyei könyvtár majálisa.

Csoma-Simon Mária, az intézmény általános igazgatóhelyettese emlékeztetett: mindezt 2019-ig valamennyiszer úgy rendezték meg, hogy az Miskolc napjához minél inkább kapcsolódjon. Most sincs ez másképp, a május 11-ét övező programsornak idén is szerves része a Könyvtári Majális. A bibliotéka célja továbbra is a könyvek világának megismertetése és megszerettetése. 

Az intézmény az őszi könyves vasárnaphoz hasonlóan ismét olyan vetélkedőkre és mesés feladványokra hívja játékos kedvű olvasóit, melynek középpontjában az olvasmányélmények állnak: a Mackókaland során mézes puszedliért küzdenek majd a játékosok; mindeközben a Mesebirodalomban óriás betűkockák kínálnak szórakozást, melyekből ki lehet rakni kedvenc mesecímüket.

A könyvtárnak a város napjához kapcsolódó programjai évről évre gyarapszanak (Mocsári László 2018-as felvétele)

Ezek az alkalmak az intézmény leglátogatottabb rendezvényeit képezik Miklós Katalin szerint. A gyermekkönyvtár vezetője olyan jóízű szórakoztatásként aposztrofálta a majálist, melyben a mese, az irodalom, a zene és a tudás közvetítése egyaránt fontos szerepet játszanak. 

A rendezvényen a játékok mellett kulcsszerepet kapnak az ismeretterjesztő programok: az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak jóvoltából természetismereti foglalkozások várják a fiatalokat; a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület mestereinek segítségével textil és csuhéfigurákat készíthetnek a résztvevőket; mindemellett Berényi László az energiaforrásokról szóló előadása is izgalmasnak ígérkezik.

A „Szabadtéri Könyv(társas) Fesztivál” a könyvekre, az olvasásra épül, méghozzá úgy, hogy kellemes időtöltést kínáljon minden korosztálynak

A nap zárásaként általános iskolás színjátszó csoportok segítségével Illés Adrienn: Dorka és a törpék című mesekönyve is megelevenedik. Ahogy a gyermekkönyvtárosok fogalmaztak: a szabadtéri fesztivál minden korosztály számára tartogat érdekes, hasznos, szórakoztató, de leginkább könyv-társas programokat. 

A május 7-én, szombaton megtartott szabadtéri fesztivál helyszíne ezúttal is a könyvtár Népkert mellett található központi épülete (Miskolc, Görgey Artúr u. 11.) és az előtte lévő tér:

10.00–11.00 Gryllus Vilmos koncertje
10.00–12.00 Mackókaland
Családi vetélkedő a könyvtárban és a Népkertben
Mesés feladványok – mézes puszedliért
10.00–13.00  Kézműves sátor – a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület tagjainak mesterségbemutatója és játszóháza
10.00–13.00 Így készül a könyvem
Ismerkedés a könyvkötés alapjaival a könyvtár munkatársainak irányításával
10.00–15.00 Borka Játszópark
Ügyességi, logikai és készségfejlesztő játékok a szabadban 0-tól 99 éves korig
10.00–14.00 Mesebirodalmi mesecímek – óriás betűkockán
Szabadtéri kirakójáték
12.00–12.30 Mesés tudáspróba
Játék kicsiknek és nagyoknak – nyereményekért
12.00–13.00 „Játszunk” az energiával?
Az energiaforrásokról játékosan – kicsiknek és nagyoknak
Dr. Berényi László egyetemi docens előadása
13.00–15. 00 Játékos természetismereti foglalkozás és játszóház az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak vezetésével
14.00–15.00 Dorka és a törpék
Illés Adrienn mesekönyvét bemutatják: általános iskolai színjátszó csoportok

További hírek

Olvasnivaló