Ugrás a tartalomra

Kormányzati támogatást kér Márki-Zay Péter

atv.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 23. péntek 12:05
Az áram- és a földgázár emelkedése mintegy 2,3 milliárd forint többletkiadást jelent Hódmezővásárhelynek, amit kormányzati támogatás nélkül nem tud kifizetni az önkormányzat – jelentette ki a polgármester.
Fotó: atv.hu

Márki-Zay Péter a Csongrád-Csanád megyei város közgyűlésén kijelentette, hogy a 2,3 milliárd forintból 100 millió forintot tudnak „kigazdálkodni” takarékossági intézkedésekkel. Kérdésre válaszolva példaként elmondta: a Kovács-Küry Időskorúak Otthonában az energetikai beruházással 77 százalékos megtakarítást értek el, a 118 szociális lakás esetében a felére csökkennek a lakók költségei. Megjegyezte, a magasabb energiaárak miatt az áfabefizetésekből az állam 150 milliárdos pluszbevételre tesz szert.

Horváth Zoltán fideszes képviselő azt hangsúlyozta, hogy az energiaár-növekedés súlyos probléma, ami egész Európát sújtja; a háború előtt is emelkedtek az energiaárak, majd Brüsszelben életbe léptették a szankciókat, aminek következtében tovább nőttek az árak. Magyarország ez ellen úgy lép fel, hogy itt rezsicsökkentés van az átlagfogyasztásig – tette hozzá.

A szintén kormánypárti Cseri Tamás közölte, hogy bár Márki-Zay Péter szerint az állam jól jár a 150 milliárd forint plusz áfabevétellel, a rezsicsökkentés finanszírozása nagyjából 1000 milliárd forintba kerül. Hozzátette: Hódmezővásárhely lakóinak 80-85 százaléka belefér a rezsicsökkentett energiamennyiségbe.

Napirend előtt Horváth Zoltán rákérdezett arra, hogy hány embert terveznek elbocsátani, és milyen intézményeket zárnak be. A polgármester erre azt mondta, a strandot nem tervezik bezárni, de medencék leengedése, kivonása a működésből valóban szóba került. Hozzátette: minden városi cégvezetőnek meg kell vizsgálnia, hogyan tudnak energiafelhasználást és költségeket csökkenteni – számolt be az MTI.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!