Ugrás a tartalomra

Környezetbarát buszok beszerzését támogatja a kormány – Miskolc időben tett a környezetért

Miskolc Tv/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. július 12. péntek 14:51
A zöld busz programban tíz év alatt 7500 elavult járművet cserélhetnek le az önkormányzatok. Miskolc előrébb jár, a CNG buszok beszerzésével időben tett a környezetbarát közösségi közlekedésért – emelte ki az Innovációs Minisztérium államtitkára. Kaderják Péter szerint Miskolccal ezért külön tárgyalnak majd.
Fotók: Mocsári László/Minap-archív

2016 márciusában álltak forgalomba az első sűrített földgázzal hajtott buszok Miskolcon. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázata révén az MVK Zrt. 75 darab, 40 szóló és 35 csuklós CNG típusú autóbuszt szerzett be. A buszokban Euro 6-os CNG-motor dolgozik, ami akár biogázzal is üzemeltethető. A város további 70 autóbusz beszerzését tervezi, a zöld és okos város jegyében.

Erről Kriza Ákos polgármester is beszélt évértékelő beszédében: „A zöld környezet ma már nem létezhet zöld közlekedés nélkül, ebben is jól áll Miskolc. 2030-ra a teljes buszflottánkat közel nulla emissziós buszokkal töltjük fel, a jelenlegi 75 buszhoz, további 70 zöld buszt vásárolunk.”

A környezetbarát tömegközlekedés ösztönzéséért indítja el a kormány a zöld busz programot. Hosszú távú cél az elektromos buszokra való átállás, de kezdetben az Euro 6-os, CNG buszbeszerzést is támogatják. Kaderják Péter államtitkár szerint, Miskolc kiemelkedő a zöld közlekedés tekintetében.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a Miskolc Televíziónak úgy nyilatkozott: mindenképpen értékelni kell azokat az erőfeszítéseket, amikor egy önkormányzat gyakorlatilag előre megy és a többiekhez képest időben előre invesztál abba, hogy környezetbarát buszokra cserélje a meglévőket. „Miskolc ilyen értelemben mindenképpen ebbe a kategóriába tartozik, úgyhogy én azt gondolom, Miskolccal külön át fogjuk tekinteni, hogyan tud sikeresen részt venni ebben a most induló programban.”

A zöld busz programban 20 százalékos támogatást kaphatnak az egyes önkormányzatok, Miskolcon a MVK pályázhat majd. A nemzeti buszstratégia költségvetési támogatási kerete 36 milliárd forint.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!