Ugrás a tartalomra

Kor(ona kör)kép: indulhatnak a táborok

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. május 06. péntek 09:26
Újra korlátozás nélkül tarthatóak nyári táborok, visszatér a személyes találkozás az egészségügyi ellátásba, viszont azoknak, akiknek lejárt okmányaik vannak, ketyeg az óra.
Lassan lecseng a járvány?

Stagnál a koronavírus örökítőanyagának a szennyvízben mért koncentrációja, növekedés egyik vizsgált településen sem tapasztalható - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden honlapján. A kedvező koronavírus-helyzet miatt járványügyi korlátozások nélkül megtarthatók az idei nyári táborok, így azokat ismét a korábban megszokott keretek között szervezhetik, bonyolíthatják le - ezt szintén az NNK közölte.

Azt írták, ugyan a kockázat kisebb, de a koronavírus továbbra is jelen van, ezért az NNK - a járványtól függetlenül is - szükségesnek tartja és javasolja az általános higiénés szabályok betartását. Így a táborokban kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző diák, illetve szervező vehet részt, erről - gyerek esetében a szülőnek - nyilatkozni is kell.

Szintén kellemes enyhítésként könyvelhető el, hogy - az NKK közleménye szerint - már nincs korlátozva a betegekkel való személyes találkozás az alapellátásban, amit az erre vonatkozó jogszabályok és a szakmai szabályok betartásával kell végezni. Ennek megfelelően egyebek mellett biztosítani kell a személyes találkozást és a betegvizsgálat lehetőségét a betegek részére, ami vonatkozik a koronavírus-gyanús betegekre is. Ha a beteg állapota indokolja, a háziorvos az otthonában keresi fel őt - írja az NKK.

A jó hírek mellé érkezett nemrégiben egy figyelmeztetés is, amit a a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkár intézett az ország lakóiohoz. György István közösségi oldalán arról posztolt, már csak két hónapig érvényesek a járvány alatt lejárt okmányok, köztük a személyi igazolványok, a jogosítványok, útlevelek és a forgalmi engedélyek. Az államtitkár mindenkitől azt kérte, hogy minél előbb újítsa meg a 2022. május 31-e előtt lejáró személyi okmányait (személyi igazolványát, jogosítványát, útlevelét) a kormányhivatalokban, míg akiknek a műszaki engedélye járt le, azoknak a gépjármű vizsgaállomásokat kell felkeresniük. A kormányablakok az ország több mint 300 helyszínén akár időpontfoglalás nélkül is fogadják az ügyfeleket - tette hozzá.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!