Ugrás a tartalomra

Közös ügyüknek érzik a Szinva tisztán tartását

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. augusztus 27. szombat 16:36
Meder- és parttisztítással folytatódott a Szinva Örökség Napok programsorozat, több mint húszan vettek részt a szombat délelőtti önkéntes akcióban.

A várost keresztülszelő Szinva vonalán több ponton tartottak programokat - aktív lakossági részvétellel - szombaton. A diósgyőri vár környékén található hidak rendbetétele mellett - erről egy másik cikkben számoltunk majd be - kiemelt elem volt a Szinva jelenleg medertisztításra alkalmas részeinek takarítása, az ebben már jártas szakemberek vállaltak közreműködést az önkéntes akcióban.

- Több mint húszan gyűltünk most össze - jöttek önkéntesek a Kilián városrészből, Bulgárföldről, de például Komlóstetőről is -, hogy az Újgyőri főtérnél, a Negyedik és az Ötödik utca mögötti területen, a Szinva vonalán összeszedjük a hulladékot - mondta el a helyszínen érdeklődésünkre Serbán Zsolt bükktisztasági nagykövet.

A patakmeder viszonylag hulladékmentes volt, de a parton már annál több szeméthalmot találtak a lelkes önkéntesek. A terjengő bűz elárulta, bizony nem csak kommunális hulladékot raktak most is a konténerbe!

- Valóban, két állattetemet is találtunk sajnos, valószínűleg kutyák lehettek - sóhajtott egy nagyot a szakember, aki sorolta: rengeteg cipőt szedtek össze, mellette pelenkák, ambuláns lapok "színesítették" a hulladékhalmokat.

Kitakarították egy szakaszon a Szinva medrét és partját. | Juhász Ákos képgalériája

A Szinvába becsatlakozó Lyukó-patak medréből pedig egy műanyag sarokkád (!) is előkerült - a darabjaira hullott, átázott kanapé kihúzásánál pedig minden erős kéz elkelt. Szerencsére az egykori Európa-bajnok miskolci birkózó, Deák-Bárdos Mihály is önkénteskedett a szemétszedésen, így az ő erejével azért könnyebb volt a kiemelés.

- Fontosnak tartom, hogy példát mutassunk a hétköznapokban is, és erre egy jó alkalom volt a mostani akció - mondta el érdeklődésünkre. Hozzátette: sehol és senkinek nem szabadna eldobálni a szemetet, de a legjobb megoldás véleménye szerint egy közterületi térfigyelő kamera kihelyezése lenne a területen.

- Annak legalább lenne visszatartó ereje - vélekedett.

Serbán Zsolt egyébként úgy látja, hogy most sokkal jobb a helyzet "hulladékfronton", mint évekkel ezelőtt.

- Én korábban a Vasgyárban éltem, akkoriban ennek a szemétmennyiségnek a sokszorosa volt itt állandóan. Most valamivel jobb a helyzet, de láthattuk: a fertőzésveszély sajnos így is fennáll az állattetemek miatt - tette hozzá. Azt is elmondta, hogy az önkéntesek három konténert töltöttek meg, ez 21 köbméter szemetet jelent.

A takarításon részt vett Bartha György is, aki érdeklődésünkre elmondta, választókerületében, a Kilián városrészben már szervezett hasonló Szinva-takarítást.

- Óvnunk kell a természetet, ezért mindenki tehet a saját környezetében. Az illegális hulladéklerakás tilos és büntetést von maga után egyébként is. Úgy gondolom, kamerák kihelyezése, a szigorúbb szankcionálás visszatartó erő lehet, de én leginkább a lakosság szemléletformálásában hiszek - tette hozzá.

A Szinva Örökség Napok vasárnap kulturális, szabadtéri programokkal folytatódik, ezeket ITT találja.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!