Ugrás a tartalomra

Közösen tervezték meg az Észak-Kilián megújuló központját

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. november 19. szombat 18:03
Közösségi tervezésre hívta a város az észak-kiliániakat szombatra. Az eseményen több tucat helyi gondolkodott együtt arról, milyen legyen a 17-es és a 18-as választókerület határán található központi teresedés.

Közösségi tervezés az Észak-Kiliánban - Horváth Csongor képgalériája

A Szinyei Merse Pál utca és a Munkás utca közötti tér fejlesztéséről gondolkodtak közösen szombaton délelőtt a városrészbe meghirdetett közösségi tervezésen az érdeklődő helyiek és a város képviselői.

Az eseményen először Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket, aki fontosnak nevezte azt, hogy a helyieket megkérdezzék a városrészi központok átalakításával, kialakításával kapcsolatban. „A városrészi közterületeket az ott élők használják, így nekünk nemcsak az a feladatunk, hogy élhető tereket teremtsünk meg, hanem az is, hogy ezek olyanok legyenek, amilyennek az ott élők szeretnék őket” – mondta el.

Varga Andrea

A teresedés a 17-es és a 18-as választókerület határa, éppen ezért mindkét terület képviselője jelent volt a tervezésen. Varga Andrea alpolgármester, a 18. választókerület önkormányzati képviselője lapunknak úgy fogalmazott, a kérdéses terület korábban játszótér volt, aminek már kis túlzással a nyomai sincsenek meg. A helyiek viszont előszeretettel használják a teret, éppen ezért fontos a következő uniós tervezési ciklus előtt beszélni ennek a területnek a lehetséges fejlesztéséről is.

- Szeretnénk forrást teremteni ahhoz, hogy itt egy olyan közösségi tér jöjjön létre, ami a helyieknek igazán kiszolgálja az igényeit, ezért vagyunk most itt. Nagyon izgalmas az itteni helyzet, hiszen itt az Észak-Kiliánban néhány évvel ezelőtt megalakult a Kilián Észak Közösség (KÉK), akik azóta is nagyon aktívak. Ők már önállóan elkezdték tervezni a teret, mint ahogyan a város is felkért már szakembereket erre. Kíváncsian várom, az ötletelés során végül mit tartanak majd fontosnak a helyiek és mint a tájépítész – mondta.

Bartha György és Dobos Sára

Bartha György, a 17-es választókerület önkormányzati képviselője is fontosnak nevezte a helyiek megkérdezését egy új projekt megkezdése előtt. Mint mondta, erre a 2019 előtti városvezetés nem tartotta fontosnak, aminek meg is lettek a következményei, az adott városrészben élők sokszor illettek kritikával olyan fejlesztéseket, melyeket alapvetően az ő kényelmük érdekében indítottak el.

- A helyiek szerint szükséges a tér felújítása, nekünk, képviselőknek pedig kötelességünk ehhez minden segítséget megadni. Én azt hiszem, hogy ez az összejövetel arra jó, hogy megkérdezzük őket, véleményt mondjanak. Ez a terület egyébként abszolút alkalmas arra, hogy a térség központi tere legyen, pláne úgy, hogy éppen itt van az az egykori üzlethelyiség, melyet a Kék-nek kérésükre rendelkezésére bocsájtott az önkormányzat. Ez egy garancia lehet arra, hogy a megszépülő tér megfelelően ki is lesz használva – tette hozzá.

Az esemény elején Dobos Sára tájépítész ismertette a teresedéssel kapcsolatos gondolatait, ő volt az a már említett felkészt szakember, akit a város felkért az előzetes tervek elkészítésére. Dobos Sára nevéhez olyan miskolci terek megtervezése kötődik, mint Lillafüreden a Függőkert vagy a II. János Pál pápa tér. 2013-ban a város napján átvehette a Miskolc Város Építészeti Alkotói díjat idén a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építész Kamara és Szeghalmy Bálint Építészeti Alapítvánnyal életműdíját vehette át.

A szakember is azt mondta, a tér nagyon jó helyen van, mikor előzetesen felmérte a területet, örömmel tapasztalta, hogy a helyiek használják, ő mindenképpen megtartaná, sőt kiszélesítené a járdát a területen megtalálható üzletek előtt, de úgy, hogy oda padokat is kihelyezzenek, ahol le lehet ülni beszélgetni. A tér központi részét sem helyezné át, csak átalakítani, mint ahogyan sok értékes növényről – fáról, cserjéről – is beszélt. Azt azonban hozzátette: a növényszer felfrissítése mindenképpen szükséges a tér, és tulajdonképpen az ott megtalálható fák, bokrok jövője miatt is.

Dobos Sára egy mini játszóteret is el tudott volna képzelni a területen, a helyiek többsége viszont azt mondta, mivel egy nagy játszótér már van a közelben, ide más funkciókat szeretnének. Többen felvetették, egy pavilon szükségességét, ahol akár műsorokat is tarthatnának, esőben is össze tudnának ott gyűlni, sőt akár egy kertmozi funkciót is elláthatna.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!