Ugrás a tartalomra

Köztünk marad

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. december 26. vasárnap 10:26
Barna Sándor református püspökhelyettes osztja meg olvasóinkkal ünnepi gondolatait.
Korábbi felvétel, fotó: Beregi László

Ézsaiás pedig így szól: „Hajtás sarjad Isai gyökeréből, és népek uralkodójává emelkedik: benne reménykednek a népek.” Szép ünnepi köszöntés, szívhez szóló áldásmondás hangzik az igében: „A reménység Istene pedig töltsön be titeket a hitben teljes örömmel és békességgel, hogy bővölködjetek a reménységben a Szentlélek ereje által.” ( Róma 15,13)

Azt jelenti ez, hogy a hitben öröm, békesség és reménység van. Nem akármilyen öröm és békesség, nem akármilyen reménység, hanem teljes öröm, teljes békesség és bővölködő reménység.

Pál azt kívánja, hogy a reménységnek Istene úgy áldjon meg benneteket hittel, hogy számotokra a hit mindig örömet, tiszta és teljes békességet jelentsen. Ennek a teljes örömnek és békességnek a szerzője és bőkezű ajándékozója a reménységnek Istene. A reménységnek Istene ajándékozza, akire lehet számítani, akire lehet építeni, akitől mindent lehet várni azon az alapon, amit az apostol így fejezett ki: „Aki az Ő tulajdon Fiának nem kedvezett, hanem őt mindnyájunkért odaadta, hogyne ajándékozna vele együtt mindent minékünk?” (Róma 8,32)

Ez egy nagyon nehéz év volt mindannyiunk számára. Világméretű problémák vannak: járvány, menekült- és környezeti válság. Mindannyiunk életét átjárta a bizonytalanság és a szorongás. Kimenjek? Otthon maradjak? Beoltassam magam? Ne oltassam? És a gyerekem? Mi véd meg? Ki véd meg? Engedjük be? Barátunk? Ellenségünk? Rászorul? Kihasznál?

Világunknak ritkán volt nagyobb szüksége a reményre, mint most. Nekünk, keresztyéneknek kiváltságos helyzetünk van, amire 2021. adventje és karácsonya is rámutat.

Istenre bárhol és bármikor, bármilyen helyzetben, mindig reménységgel lehet felnézni, mert ő is mindig, minden helyzetben úgy néz ránk, mint a reménységnek Istene.

Bizonyította Ő ezt a mi Urunk Jézus Krisztusban, akinek a neve: Immánuel, azt jelenti: velünk az Isten. Lehet ennél nagyobb öröm, teljesebb békesség és gazdagabb reménység, mint az, hogy az Isten velünk van? Ha az Isten velünk, ki lehet ellenünk? Ő az emberi nyomorúság legsötétebb mélységeiben is reménységgel néz az emberre. Az Ő tekintete új kezdet áldott lehetőségeit látja ott, ahol az ember azt gondolná, hogy mindennek vége, nincs többé lehetőség a reménységre.

Isten reménységgel néz tereád! Meg akar áldani hittel, hogy a hitben teljes örömöd, igazi békességed legyen, hogy te is bővelkedő reménységgel nézhess fel a reménységnek Istenére.

Mit fogunk kezdeni ezzel a reménnyel, amelyet Isten ingyen kínál nekünk? Amikor a dolgok rosszul mennek, mert káosz van, mert világméretű veszedelmek vannak, fel kell emelnünk a fejünket, és meg kell néznünk, mit tett az Isten az idők teljességében.

Isten közénk jött, és megígérte, hogy köztünk marad, hogy bátorítson, inspiráljon, építsen egy jövőt. Ez pedig azt jelenti, hogy gyülekezetként, Isten népeként, Jézus követőiként legyünk a világosság emberei ezen a karácsonyon. A világosság emberei, akik a sötétség közepén reményt és szeretetet, örömet és békét hozunk azoknak, akikkel találkozunk.

Barna Sándor református püspökhelyettes

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!