Ugrás a tartalomra

Lakhatás, élhető környezet és minőségi munkahelyek

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. május 24. szerda 17:44
Tavaszi partnertalálkozóját tartotta szerdán az ország egyik legnagyobb munkaerő-kölcsönző- és közvetítő cége a Trenkwalder miskolci irodája, amelyen szóba került városunk és régiónk munkaerőpiaci helyzete, a gazdaságfejlesztés lehetőségei, a harmadik országból érkező munkavállalókkal kapcsolatos tapasztalatok, és ismert színművészek segítségével gyakorolhatták a résztvevők a munkahelyi konfliktusok lehetséges megoldásait. 
Fotók: Juhász Ákos

A szakmai rendezvényt megnyitó beszédében Veres Pál polgármester kiemelte a Miskolcon tevékenykedő munkaerő közvetítő és HR szolgáltató cégek jelentőségét, amelyek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az itt élő munkavállalók és a munkaerőt kereső vállalatok egymásra találjanak. Elmondta, a városvezetés egyértelmű célja, hogy Miskolc lélekszáma ne csökkenjen tovább, hanem emelkedjék, ezért azt a szomorú elvándorlási tendenciát, amely már harminc éve tart, és közel hatvanezerrel csökkentette a lakosság számát, mielőbb megállítsák. 

Veres Pál szerint ahhoz, hogy az itt élő emberek boldoguljanak, három alappillér szükséges. Az egyik a lakhatási feltételek megteremtése, amely talán a legkönnyebben teljesíthető feltétel, éppen az elmúlt évtizedek elvándorlási hullámai miatt, hiszen a korábban kétszáztízezer embert is kiszolgáló lakásállomány jó része rendelkezésre áll. Második pillér az élhető környezet biztosítása, amely a szabadidő tartalmas eltöltését, a gyermekek neveléséhez szükséges feltételek biztosítását, valamint a kulturális lehetőségeket jelenti. Rámutatott, ez az év éppen a kultúra éve Miskolcon számos fesztivállal, évfordulók megünneplésével és sok más kulturális programmal tarkítva. 
„A harmadik, talán az egyik legfontosabb, a minőségi munkahelyek megléte és gyarapítása. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek a tudásának és szakképesítésének megfelelő munkalehetőséget kell biztosítani, a megfelelő bérekkel és munkakörülményekkel” – mondta a városvetető. 

Hozzátette, ma már ebben a régióban is komoly harc folyik a minőségi munkaerőért, megdőlt az a sztereotípia, hogy itt tömegével áll rendelkezésre a szabad, akár képzett vagy képzetlen munkavállaló. Az olyan cégeknek, mint a Trenkwalder, nagyon fontos feladatuk van abban, hogy kapcsolatot teremtsenek a leendő munkavállalók és a cégek között, a kkv-któl a nagyvállalatokig. Így találhat egymásra a megfelelő képzettségű és motivációjú munkaerő, és a számára leginkább megfelelő munkahely. 
Veres Pál leszögezte, az önkormányzat partnerként tekint a HR-rel, a munkaerő közvetítéssel foglalkozó cégekre, amelyek a várost is segítik abban, hogy minél többen jöjjenek ide, akik itt élnek, ne akarjanak elmenni, akik pedig elmentek, jöjjenek vissza. 

Nógrádi József a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója a partnertalálkozó céljáról elmondta, hogy egy olyan rendezvényt akartak szervezni, amelynek segítségével a partnereiket más aspektusból tudják megszólítani, mint amit eddig megszoktak. „Rá akarunk világítani, hogy értjük a problémáikat és fontosnak tartjuk, hogy egy HR-szolgáltató olyan válaszokat tudjon adni a partnereinek, amelyek segítségével ők könnyebben tudnak építkezni. Ne csak a létszám pótlásáról beszélgessünk, hanem arról is, hogy például egy szervezetfejlesztés vagy akár a hétköznapi együttműködés során milyen problémák léphetnek fel és azokra milyen válaszokat lehet adni” – ismertette a kereskedelmi igazgató. 

Kérdésre válaszolva rávilágított, ma már a térségünkben is aktuális kérdéssé vált a külföldi munkavállalók foglalkoztatása. A kormányzati szándék eredetileg az volt, hogy azokban a hiányszakmákban, ahol nincsen elegendő magyar munkaerő, ott pótolva legyenek, ha szükséges, akkor harmadik országbeli munkavállalókkal. Megtudtuk, Magyarországra több országból jönnek munkavállalók, jellemzően az egykori szovjet köztársaságokból  - mint például Kazahsztán, Kirgizisztán, Mongólia - és Ázsiából – Kína, Vietnám, Indonézia, Fülöp-szigetek -, akik általában kétéves munkaszerződéssel és tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. Amikor ezek lejárnak és nincs tovább szükség a munkájukra, haza kell térniük. 

Ezt a legtöbben meg is teszik. Azt kizárni, hogy néhányan nem legális módon szeretnének továbbra is itt vagy Európa más országaiban maradni, nem lehet teljesen, de a tapasztalat az, hogy hazatérnek a családjaikhoz. Ide a kínaiakon kívül most leginkább a Fülöp-szigetekről hozzák a dolgozni vágyókat, mert jól beszélnek angolul, amely az irányítás és kommunikáció nyelve az őket igénylő nemzetközi cégeknél, és nem utolsó sorban azért, mert nagyon jó a munkához való hozzáállásuk, szorgalmasak. Megemlítendő, hogy bár távol-keleti országból jönnek, a kulturális különbségek nem olyan nagyok, mivel egy erősen keresztény népről van szó, ezért a beilleszkedésük is gördülékenyebb. 

Nógrádi József hangsúlyozta, hogy számukra természetesen a magyar munkaerő helyzete a legfontosabb a munkaerő-piacon. Arra törekszenek, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő munkahelyet, illetve olyan helyen dolgozzék, ami számára kielégítő. Vármegyénkben a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve dolgoznak például azon, hogy az elmaradottabb részeken, ahol nincs elég munkalehetőség, felkarolják a legszegényebbeket is, és őket megpróbálják a munkaerő-piacba integrálni. Egyaránt fontosnak tartják a képzetlenebb munkaerő elhelyezését a térség vállalkozásainál és azt, hogy növekedjen a magasabb hozzáadott értéket képviselő és igénylő munkahelyek száma. Ezek tartják itt az embereket vagy csábítják akár vissza őket ebbe a régióba. 

A partnertalálkozón a város részéről részt vettek a Miskolc Holding munkatársai is. Nem csak hallgatóságként, hanem Juhász-Nagy Judit gazdaságfejlesztési igazgató prezentációt is tartott, amelyben felvázolt egy körképet Miskolc gazdaságfejlesztési lehetőségeiről. 

A rendezvény a legkisebb mértékben sem volt száraz, szakmai fejtágítónak mondható, erről többek között három meghívott színművész, Pokorny Lia, Ötvös András és Elek Ferenc gondoskodtak, akik „Munkatársas”, avagy konfliktusmegoldások humorral és rögtönzéssel Trenkwalder szemszögből címmel adtak elő rövid „életszagú” jeleneteket a munkakeresés és kiválasztás nem ritkán rögös valóságából.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!