Ugrás a tartalomra

Látható-e az avasi kilátóból a Tátra?

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. november 02. hétfő 17:55
A rövid válasz: igen. A bővebb választ a pénteki hegyoldalbeli túra résztvevői hallhatták, de az Avasi Értéktár kiadványsorozat köteteinek olvasói is ismerhetik.
​​Kapusi Krisztián történész tartott előadást a városi séta keretében. ​

Merthogy Sassy Csaba, akit „az Avas költőjeként” szokás emlegetni, még a múlt század közepén tréfálkozott vele: persze, hogy látható szabad szemmel is a Tátra az (akkori, előző) kilátóból – mármint a torony alatt található néhai Tátra kisvendéglő! Az emlékezetes vendéglátóhely egy fél évszázaddal később a Tátra Bob Club képében idéződött meg, és az ezredforduló környéki koncerthelyszínről ugyancsak esett szó a városi séta keretében, az idegenvezetést magára vállaló Kapusi Krisztián történész előadásában. Ugyanezek az egykori (részben már nem is létező, részben csak romként, elhagyott pinceként beazonosítható) nevezetes helyek szerepelnek rendszerint az Avasi Értéktár füzeteiben. Az Avasi Borút Egyesület kiadásában, az Észak-Keleti Átjáró Egyesület szerkesztésében évek óta megjelenő kiadvány immár a tízedik részéhez érkezett, ennek ünnepélyes bemutatóját tartották a túra folytatásaként péntek kora este a Celláriumban. Ott az átjárós Kapusi Krisztián és építész kollégája, Bereczki Zoltán mellett – akik az aktuális füzet gerincét alkotó tanulmány szerzői – Szunyogh László beszélt a most megjelenő kiadványról. A városi főépítész kiemelte, hogy a lapozgatnivaló zömét ezúttal az ő szakmája tárgya, az építészet adja, borházak és egyebek képezik a fő témát, mind szövegben, mind a gazdag képanyagban.
Az ingyenes kiadvány, akárcsak a sorozat korábbi fejezetei, az említett civil egyesületeknél férhető hozzá, kézzelfogható formában és digitális változatban egyaránt.

A Celláriumban Kapusi Krisztián és Bereczki Zoltán mellett Szunyogh László főépítész beszélt a most megjelenő kiadványról.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!