Ugrás a tartalomra

Leállította Ukrajna az orosz földgáz tranzitját egy Luhanszk megyei állomáson keresztül

MTI/minap.hu
Utoljára módosítva
2022. május 11. szerda 11:54
Az ukrán gázszállító rendszert üzemeltető vállalat szerint lehetetlenné vált a földgáz további szállítása, a Gazprom szerint viszont nincs is semmi probléma. 

Ukrajna leállítja az orosz földgáz tranzitját a Luhanszk megyei Szohranyivka mérőállomáson keresztül. Itt halad át az Európába irányuló orosz földgázszállítások csaknem egyharmada. Az ukrán gázszállító rendszert (HTSZ) üzemeltető vállalat közleménye alapján lehetetlenné vált a földgáz további szállítása az oroszok által elfoglalt területen található Szohranyivka gázmérőállomáson, valamint az orosz határnál lévő Novopszkov kompresszorállomáson keresztül.

Azt közölték, hogy jelenleg nem tudnak operatív és technológiai ellenőrzést végrehajtani az orosz erők által elfoglalt területeken. „Ezen túlmenően az orosz erőknek a technológiai folyamatokba történő beavatkozása, a gázszállító létesítmények működési módjának megváltoztatása, beleértve a tranzitforgalomból történő jogosulatlan gázkivonásokat, veszélybe sodorják a teljes ukrán földgázszállítási rendszer stabilitását és biztonságát” – áll a vállalat sajtóközleményben.

Emiatt május 11-én reggel hét órától a Szohranyivka csomóponton nem fogadnak be gázt az ukrajnai szállítórendszerbe.

Kiemelték, hogy már többször jelezték a Gazprom orosz állami gázvállalatnak, hogy az orosz erők harci tevékenysége fenyegetést jelent az Ukrajnán keresztül Európába irányuló földgáztranzitra, és követelték, hogy hagyják abba a beavatkozást a létesítmények működésébe, de ezeket a felhívásokat állításuk szerint az orosz fél figyelmen kívül hagyta. Ukrajna 2015 óta nem vásárol közvetlenül Oroszországtól földgázt, szükségleteit saját kitermelésből, illetve mintegy harminc százalékát európai országokból történő beszerzésekkel fedezi.

A Gazprom a hírre úgy reagált, de nem látja akadályát a tranzit folytatásának a Szohranyivka mérőállomáson keresztül. Szergej Kuprijanov, az orosz gázipari holding szóvivője hozzátette, hogy az orosz áramoltatási rendszer alapján technológiailag lehetetlen a tranzitmennyiségeket a szudzsai gázmérő állomásra áthelyezni, ahogyan azt az ukrán fél javasolja.
    
Kuprijanov hangsúlyozta, hogy a Gazprom maradéktalanul eleget tesz az európai fogyasztókkal szembeni valamennyi kötelezettségének, és a szerződésnek megfelelően szállít tranzitgázt, a tranzitszolgáltatásokért pedig maradéktalanul fizet. Mint mondta, az ukrán szakemberek továbbra is nyugodtan dolgozhatnak a szohranivkai és a novopszkovi kompresszorállomásokon.

(Címlapképünk illusztráció)

További hírek

Olvasnivaló