Ugrás a tartalomra

Leállt a zaporizzsjai atomerőmű

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 11. vasárnap 11:10
A súlyosan megsérült erőművet az utóbbi időben folyamatosan ágyúzták. Oroszország és Ukrajna hetek óta egymást vádolja az erőmű bombázásával.
A zaporizzsjai atomerőmű látképe. Fotó: Wikipédia

Lekapcsolták az energiahálózatról a zaporizzsjai atomerőművet, közölte vasárnap a létesítményt üzemeltető ukrán Enerhoatom. 

A döntést biztonsági okokkal indokolták. Este helyreállt az erőműben az áramellátás, így biztonságosan le tudták állítani a hatodik, utolsó működő reaktort, amely az utóbbi három napban már csak az erőmű saját szükségleteit látta el, miután a létesítményt az ukrán hálózattal összekötő elektromos vezetékek az ágyúzások miatt súlyosan megrongálódtak, írta az MTI.

A környéken az utóbbi hetekben sem csillapodtak a harcok az ukrán és az orosz erők között, a felek egymást vádolták a támadásokkal, pénteken a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség azt közölte, hogy a tüzérségi támadások tönkretették az erőmű mellett lévő Enerhodar infrastruktúráját, és növekvő veszélyt jelentenek az atomerőműre. A zaporizzsjai atomerőművet az orosz erők márciusban, röviddel az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete után foglalták el, de továbbra is ukrán személyzet üzemelteti.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!