Ugrás a tartalomra

Legókiállítás építési lehetőséggel együtt az Adyban

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 18. szombat 17:32
Egy másfélmillió legódarabból készült tárlatot nézhetnek meg az érdeklődők az Ady Endre Művelődési Házban. A kiállítás érdekessége, hogy a gyerekek hosszú órákat tölthetnek el újabb darabok, akár egyszerű mozaikok megépítésével. Közben találkozhatnak a gyűjtemény tulajdonosával is, csak ezen a hétvégén.
Képgaléria! Fotó: Végh Csaba

A kiállítás érdekessége, hogy az összes építmény egyetlen gyűjtő tulajdona és munkája, aki 2007-ben kezdte el gyűjteni az építőjátékot. Klasszikus gyűjtésről beszélünk, tehát bontatlan dobozok álltak a polcokon. Ahogyan a tulajdonos fogalmazott, a birtoklási vágy hajtotta. Majd egy interneten hirdetett verseny hozta el az építés időszakát. A megmérettetés megnyerésével jött meg a lendület, mely újabb és újabb győzelmeket eredményezett.

Zentai Ferencnek jelenleg száz készlet van raktáron és építés alatt. – Harminc éve rajongok a Csillagok háborúja című filmért, és mindenfélét gyűjtöttem, ami ezzel kapcsolatos volt. Később döntenem kellett, hogy csak egy dolgot fogok gyűjteni ebben a témában, mert mindent nem lehet, annyira szerteágazó volt a kínálat. A Star Wars Legora esett a választásom, ezért a legtöbb építmény ebben a témában készült, minden más csak ezek után valósult meg. A kiállítást azért hoztam létre játszóházzal együtt, mert a gyerkőcöknek nagyon fontos, hogy hozzá is tudjanak nyúlni, ne csak nézni tudják. Témájában pedig igyekszem minden egyes korosztálynak és mindkét nemnek a megfelelő témákat elhozni, így van itt híres építmény a világból, mint például az Eiffel-torony, de vannak itt csajos és külön fiús dolgok is, mint például filmjelenetek, robotok, járművek, hiszen legóból minden megvalósítható – mondta mosolyogva Zentai Ferenc, aki minden kiállításon jelen van és igyekszik begyűjteni a gyerekek ötleteit, igényeit, hogy később ezeket is teljesíthesse. – Legós fejjel tudok gondolkodni, de gyerekfejjel sajnos már nem, tehát főként a látogatók alakítják a kiállítást. Az én legújabb ötletem a Titanic volt, amit kettő méter huszonöt centiben azonnal meg is építettem, miután két héttel ezelőtt újranéztem a filmet. Ez tehát egy hét alatt elkészült – mutatta büszkén a gyűjtő és építőmester.

A Kockanapok rendezvénysorozat 2015-ben jött létre azzal a céllal, hogy az építőjáték szeretetét és az alkotói kreativitást népszerűsítse. A gyerekek pedig szeretnek legózni, mint például Bartók Vendel. – Nekem egy egész szőnyegnyi legóm van otthon, kevert szettekből, és én azt rakok ki belőle, amit akarok. Most éppen mozaikot építek, szerintem egy sárkány lesz, de még nem tudom biztosan.

Bodnár Elena Anna ha az iskolából hazamegy, legtöbbször legózni szokott. – Otthon házakat szoktam építeni, vagy akár strandot is. Azért nagyon jó legózni, mert azokból a kis darabokból nem is lehet tudni előre, hogy milyen sok csodás dolgot lehet kirakni. Itt, a kiállításon a Spongya Bobos tetszik a legjobban.

A kezdeti hét-nyolcszázezer darabból álló tárlat (ez öt hónap alatt épült meg) három év alatt megduplázódott. Az építmények között számtalan gyári és egyedi alkotás is található. A Kockanapok rendezvény szervezői kiemelt figyelmet fordítanak hátrányos helyzetű gyermekek foglalkoztatására is, így rendszeresen összedolgoznak helyi szervezetekkel. Kitelepüléseiket részt vettek már a Városligeti Gyermeknapon és a Parlamenti Karácsonyon.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!