Ugrás a tartalomra

Legyen Miskolc a legélhetőbb magyar nagyváros

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. április 15. hétfő 21:46
Kilencedik alkalommal rendezték meg a kétnapos Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusát Mikolajkiban.
Fotók: magánarchívum

Kilencedik alkalommal rendezték meg az Európai Helyi és regionális Önkormányzatok Konferenciáját, ezúttal a lengyel Mikolajkiban. Az évtizedes múltra visszatekintő rendezvény most is közös gondolkodásra hívta a helyi önkormányzatok szakembereit és döntéshozóit annak érdekében, hogy a különböző nagyságú európai országok városaiban és falvaiban élők környezeti, társadalmi, gazdasági problémáit, tapasztalatait és a fejlesztés lehetőségét megbeszéljék egymással.

A nagyszabású és kiemelt rendezvény jelentősége a tapasztalatcserén kívül az, hogy a kongresszus a gyakorlatban megvalósítható javaslatok felmutatásával támogatja a tagállamok önkormányzatait a hatékony helyi és regionális önkormányzatisággal összefüggő feladatok kiépítésében és megvalósulásában, de viszonyítási pontot is jelent a résztvevőknek.

A szakemberek a konferencia tizennégy szekciójában, panelbeszélgetések keretében mutatták be egymásnak a helyi problémákat, megoldásokat és jó gyakorlatokat. Miskolcot, a város főépítésze és kollégája képviselte az eseményen. Szunyogh László és kollégája a jövő városa szekcióban vett részt, amely elsősorban településfejlesztéssel és városépítéssel foglalkozott. A panelbeszélgetésen négy különböző nagyságú város képviselője vett részt. ¬ – Érdekes volt megtapasztalni, hogy a különféle városoknak milyen jellegű problémákkal kell megküzdeniük. Egy tőlünk keletre lévő, mintegy 35 ezer lélekszámú moldáviai kisvárosban, Comratban jelenleg az infrastruktúra kiépítése a legnagyobb gond. Míg nekik az aszfaltos utak és a ködvilágítás kiépítésével, a csapadékvíz elvezetésével és a szennyvíz kezelésével kell megküzdeniük, addig nekünk Miskolcon, a 150 ezer főt számláló vármegyeszékhelyen, a korábbi ipari fellegvár szerep megszűnésével egy új cél, mégpedig a legélhetőbb magyar nagyváros és turisztikai csillagközpont megvalósításán kell munkálkodnunk. Mindezt egy olyan régióban, amelyben három világörökségi helyszín is van, és a vármegyeszékhely száz kilométeres körzetében pedig olyan nagyvárosok, mint Eger, Nyíregyháza, Debrecen és Kassa – mondta Szunyogh László. 

A főépítész röviden összefoglalta a szekció másik két városának fő problémáját is. Eszerint a 160 ezer fős lengyel város, Olsztyn lélekszáma 30 ezer fővel gyarapodott az elmúlt időszakban. Nekik a lakosság számának növekedéséből adódó problémákat kell kezelniük ellentétben Miskolccal, ahol a lakosságszám csökkenése okoz gondokat. A hatalmas idegenforgalmat lebonyolító spanyol város, Barcelona legégetőbb gondja annak eldöntése, hogy kié legyen a város: a barcelonaiaké vagy a turistáké, akik miatt sok helyi bérbe adja lakását kiszorítva ezzel a fiatalokat a lakáspiacról.

A főépítész szerint a konferencia rámutatott egy Miskolc szempontjából is fontos tényezőre, mégpedig arra, hogy egy várost sem szabad ráépíteni egyetlen monokultúrára.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!