Ugrás a tartalomra

Lezárult a 2022-es részvételi költségvetés szavazási fázisa

minap.hu / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2023. január 30. hétfő 15:43
Hogy ez pontosan mit is jelent, arról meghívott vendégeinkkel a Miskolc Televízió Kilátó című műsorának legutóbbi adásában beszélgettünk. 

Mint ismert: a tervezési folyamat egyik alkotóeleme volt annak a Részvételi Koncepciónak, melyet 2021-ben fogadott el a város közgyűlése. – Ennek számos eleme arról szól, hogy a város lakosaival együtt és közösen készítsünk elő és hozzunk meg fontos döntéseket. Ezt koronázza meg egy közel féléves folyamat: a költségvetés elkészítése – számolt be a fejleményekről az alpolgármester stúdiónkban. Varga Andrea felelevenítette: a kezdeményezés életre hívásakor az volt a cél, hogy feltárják, mik a legfontosabb lakossági elképzelések, ötletek és javaslatok, amelyek a megadott költségvetési keret erejéig megvalósíthatóak a városban.

Mocsári László felvétele a részvételi tanács tavaly szeptemberi üléséről

Három kategóriát hirdettek meg: 
1. A „Közös tereink” a közterületek és közösségi terek megújítását, funkcióval való megtöltését célozta;
2. a „Zöldülő Miskolc” esetében mind a lakosok, mind az önkormányzat számára fontos, a klímaválságot enyhítő ötleteket vártak; 
3. míg a „Segítő Miskolc” a hátrányos és nehéz helyzetbe került városlakókon igyekezett segíteni.

Ezeket a prioritásokat a városlakók a tervezzukmiskolcot.hu oldalon keresztül juttatták el a városvezetésnek. Második fázisban a polgármesteri hivatal megfelelő szakosztályai áttekintették azokat, és készítettek egy arra vonatkozó költségbecslést. Majd a miskolciakból és a hivatali szakértőkből álló részvételi tanácsé lett a szó, amikor is egyenként vették sorra a javaslatokat, fogalmazták meg kérdéseiket, és állítottak fel egy olyan listát, amellyel kiválasztották azt a tizenöt legjobbat, amit megvalósításra érdemesnek találtak.

Ezt követően szavazhattak a miskolciak arról, mi valósuljon meg ebben az évben. Feltételt jóformán csak az szabott, hogy a tizenötmillió forintos keretösszegen belül válasszák ki a projekteket. Jelenleg ismét a hivatalon a sor: dolgozói már elindították a beszerzési folyamatokat, hogy mihamarabb a megvalósítás útján is megindulhassanak azok. A városháza azt reméli, nyárra valamennyi elkészül – egy-egy adminisztratív akadály miatt húzódhat esetleg őszre Varga Andrea szerint.

Számos magyar városban és fővárosi kerületi önkormányzatnál van már különböző formákban részvételi költségvetés. A szervezők szerint nagy érdeklődést mutatott Miskolc. Közel kétszáz javaslat érkezett be, amikből kategóriánként tizenötöt szavaztak meg.

Kézzel fogható fejlesztés

Kovács Kamilla civil részvételi referens példaként említette a belvároshoz közeli „piknikplacc” ötletét, illetve a Vörösmarty-lakótelepen lévő betonrész árnyékosítását és ligetesítését tárgyaló javaslatot, vagy egy, a Tetemváron tátongó óriási szemétgödör eltüntetését. De érkezett felvetés arra is, hogy ingyenes sportolási lehetőséget biztosítsanak azoknak, akik anyagi helyzetüknél fogva nem tudnak bérletet vásárolni.

Mocsári László felvétele a tavaly júliusi részvételi kitelepülésről

Varga Andrea úgy ítéli, a részvételi programban különféle szinteket tudnak megszólítani és elérni. – Van, amikor a közös beszélgetések arról szólnak, hogy a döntés-előkészítésben információkat gyűjtsünk és cseréljünk egymással. És van, amikor a döntés lehetőségét is átadjuk a városlakóknak. A költségvetés tervezése is ilyen. Ennek a keretösszegnek a sorsát a miskolciak döntötték el – mutatott rá az alpolgármester, egyúttal emlékeztetett: a részvételi tervezés egy nagyobb és hosszabb folyamat, így akár évek is eltelhetnek a megvalósulásig, ám a fentiekben taglalt ötletek gyorsan életre fognak kelni, hamar viszontláthatjuk az eredményeket.

Lapunk megkeresésére az egyik ötletgazda, Káló Tamás saját javaslatáról elmondta: a Győri kapunál elhelyezendő földalatti, elvezető tartály a lakótelepi bérháznak esővízét gyűjtené össze, amivel az épület körüli parkot és virágos kertet lehetne locsolni, nem utolsósorban csökkenteni a Szinva árvízkitettségét – egy néhány éves próbaidőszakot követően pedig akár messzemenő következtetéséket is le lehetne vonni a paraméterekre vonatkozóan, hogy aztán a város több pontjára is átültessék a modellt.

Tovább az úton

A beszerzések, egyeztetések, tervezések és a megvalósítás időszaka kezdődött tehát meg, ami számos szakosztály illetékességi területét érinti. S miután a városházán úgy szeretnék, hogy akik részt vettek az előkészítésben, nyomon is kövessék a megvalósulást, ezért a részvételi tanács munkájára továbbra is számítanak, hogy egyfajta „társadalmi monitoringot” tudjanak ellátni: bizonyos időközönként státuszjelentést jogosultak kapni arról, mi hogyan áll – van-e esetleg elakadás a kivitelezésben.

A megkezdett programokat is folytatni szeretnék, így a Városi Esték sorozatát is, ahol információ átadásra és -gyűjtésre nyílik lehetőség. A következő alkalmon Miskolc közlekedési helyzetéről beszélgetnek majd az egybegyűltek. (Annak időpontja még tervezés alatt: éppen azért, hogy megfelelő információ álljon rendelkezésre a résztvevők számára – ezeknek az estéknek ez adja ugyanis az értelmét.) – Azért is fontos ez számunkra, mert olyan közlekedésfejlesztési stratégiai kérdésekről kell döntenie hamarosan a városnak, amikhez feltétlenül szükséges, hogy lássuk, az itt élők hogyan vélekednek erről a kérdésről – hangzott el a műsor végén Varga Andreától. 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!