Ugrás a tartalomra

Literenként 125 forinttal is olcsóbb lehet a romániai tankolás

telex.hu
Utoljára módosítva
2023. január 16. hétfő 16:37
A benzinárstop idején előszeretettel jártak át hozzánk olcsóbban tankolni a környező országokból. Mostanra nálunk is piaci áron folynak a literek, az árak így gyakran kedvezőbbek a határon túl. Ha például Szeged környékéről átkelünk a romániai Bánságba, literenként akár 125 forinttal is olcsóbban tankolhatunk. A Telex megnézte, elindult-e a fordított üzemanyag-turizmus, és hogy pontosan mennyi az annyi.
Lukoil Kiszombor és Nagycsanád között – Fotó: Bálint András / Szegeder

Mint írják, az ország több határ menti településén is beindult az üzemanyag-turizmus, egyes külföldi töltőállomásokon akár száz forintot is megtakaríthat az ember literenként. Romániában jelenleg 6 és 8 lej (kb. 480-640 forint) között mozog az üzemanyagok ára. Ez literenként átlagosan nagyjából száz forint megtakarítást is jelenthet, így egy teletankolásnál 5–6 ezer forintot is spórolhatunk.

A Holtankoljak.net adatai szerint Szegeden legolcsóbban a Mol kútjainál mérik a gázolajat, 690 forintos literáron, a benzint pedig 625-ért. Csütörtökön a magyarországi Kiszombor és romániai Nagycsanád közötti Lukoilnál előbbinek literjét 7,47 lejért (599 forint), utóbbiét 6,23 lejért (500 forint) adták. Egy átlagosnak mondható, 50 literes tanknál ez gázolajjal 4550, benzinnel pedig 6250 forintnyi különbözet a kasszánál.

Az említett Lukoil egyébként Szegedtől körülbelül 30 kilométerre van, ami oda-vissza, hétliteres átlagfogyasztással számolva dízel esetében 2520, benzinnél pedig 2105 forint útiköltség. Ez azt jelenti, hogy ha az embernek van ideje és kalandvágya, még a százhatvanezres megyeszékhelyről is megérheti autóba ülni, hiszen a kishatáron öt perc alatt át lehet jutni, a végén pedig 2000-4000 forintot még meg is takarítottunk.