Ugrás a tartalomra

LMP: bérkiegészítést a szociális szférában dolgozóknak is!

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. január 21. csütörtök 15:43
Egyszeri, ötszázezer forintos bérkiegészítést követel a szociális szférában dolgozóknak az LMP – mondta a párt országgyűlési képviselője, Ungár Péter csütörtökön Miskolcon.
Fotó: Végh Csaba

A legrosszabbul fizetett állami alkalmazottak Magyarországon a szociális területen dolgozók, több mint 75 százalékuk a garantált bérminimummal megegyező fizetést, tehát 178 ezer forintot kap, úgy is, hogy sokan közülük 20 éves munkaviszonnyal, felsőfokú végzettséggel rendelkeznek – tudatta Ungár Péter.

A Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselője érthetetlennek nevezte, hogy az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan ők miért nem kapták meg az egyszeri, ötszázezer forintos bérkiegészítést. Holott – hangsúlyozta – a szociális dolgozók is a frontvonalban vannak: gondozzák az idősotthonokban a rendkívül veszélyeztetett időseket, és plusz terheket vállalnak a házi segítségnyújtásban. Mindezek ellenére kimaradtak a bérpótlékból, amire a kormány azóta sem tudott megfelelő érvvel előállni.

– Először még szóban sem köszönték meg a szociális szférában dolgozóknak a helytállást. Később ugyan ezt megtették, de nekünk az az álláspontunk, hogy a szóbeli köszönet szép dolog, de a rezsit nem fizeti be – fogalmazott.

Ungár Péter hozzátette: az 500 ezer forintos bérkiegészítés összességében 45 milliárd forintot jelentene az állami költségvetésnek. Összehasonlításképpen: tavaly év végén 43 milliárd forintot csoportosított át a kormány látványsport-beruházásokra. Ebből az összegből lehetett volna finanszírozni a szociális dolgozók egyszeri bérkiegészítését – érvelt az LMP-s politikus, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy ezen célból petíciót is indítottak, amit a Béremelést.hu oldalon lehet aláírni.

További hírek

Olvasnivaló