Ugrás a tartalomra

A Magyar Költészet Napja

Miskolc Televízió / minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 11. vasárnap 09:55
A hagyományokhoz híven a Miskolc Televízió és a Minap.hu szerkesztősége idén sem feledkezett meg a Magyar Költészet Napjáról. A magyar líra szépségére természetesen egy József Attila szerzeménnyel hívjuk fel a figyelmet. Idén az Elégia című szerzeményt választottuk.

Április 11. azonban nem kizárólag József Attilával ajándékozta meg a világot. Ezen a napon született 1900-ban Márai Sándor is.

Márai inkább epikus alkotóként él az irodalomkedvelők fejében, ám számos nagyszerű lírával is megajándékozta az utókort Márai Sándor. Április 11-én, a Magyar költészet napján rá is emlékezünk, hiszen amit ránk hagyott, az ajándék. Ahogyan az egész élet is.

117 éve született a magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotója, József Attila. Halála, csak úgy, mint életének túlnyomó része, tragikus. Bár rengeteg sötét tónusú műve született, nem feltétlenül ezek határozták meg költészetét: legszebb versei a szerelemről, az útkeresésről szólnak. József Attila neve mára összehegedt a magyar lírával, kikerülhetetlen alakjává vált irodalmunknak, bár – ironikus módon – életében gyakran kikerülték, lesajnálták, elutasították. Ellentmondásos személyiség, aki hol kisfiús mohósággal igyekezett soraival kicsikarni egy nő szerelmét (Nagyon fáj), hol pedig bölcs komorsággal szemlélte az életet (Dunánál). Születésének emlékét őrzi a magyar költészet napja, amit április 11-én tartanak. Az első ilyen eseményt egyébként 1956 júniusában rendezték a nyári ünnepi könyvhéten, csak 1964-ben kapcsolták ténylegesen József Attila születésnapjához. A magyar költészet napját általában – ha még derengenek a koronavírus-járvány előtti idők - irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal vagy szavalóversenyekkel ünneplik.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!