Ugrás a tartalomra

Magyar sikerek a Nemzetközi Kémia Tornán

minapu.hu / hvg.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 05. hétfő 11:59
Rendkívül eredményesen szerepeltek a magyar csapatok az augusztus végén Budapesten megrendezett 5. Nemzetközi Kémia Tornán: a két magyar csapat két ezüsttel búcsúzott, s magyar diák szerezte meg az egyéni abszolút első helyet is.
Az ezüstérmes magyar csapat, a jobb szélen Buzafalvi Dénes

A Nemzetközi Kémiai Tornát először rendezték meg egy Európai Uniós országban, ezzel együtt számos EU-n kívüli ország, többek között Szingapúr, Thaiföld, Vietnam és Grúzia is képviseltette magát a csaknem száz fős budapesti megmérettetésen.

„A kémiai torna egy angol nyelvű tudományos vitaverseny középiskolás diákok számára, akik csapatokban versenyezve próbálnak meg 12 nyílt végű feladatra megoldást találni. A csapatoknak nemcsak prezentálniuk kell a megoldásaikat, hanem vita keretében meg is kell védeniük azokat a rivális csapatok és a szakmai zsűri kérdéseire válaszolva” - magyarázta a verseny főszervezője, Forman Ferenc.

A verseny helyszínéül az ELTE-TTK szolgált, ahol négy napon keresztül öt fordulóban folytak a viták. A versenyt értékelő zsűri tagjai az ELTE, BME, SOTE, az Oxfordi Egyetem, a Cambridge-i Egyetem, az Imperial College és a Kings College kutatói és hallgatói voltak, akik a torna oktatási célkitűzéseivel összhangban különös hangsúlyt fektettek a versenyzők szóbeli értékelésére, ezzel is segítve a szakmai fejlődésüket.

A kémiai torna történetében először jutott be mindkét magyar csapat a döntőbe. Saracco Lucio, az ELTE Apáczai Csere János Gimnázium volt diákja pedig az egyéni abszolút első helyet hozta el. „Ez nem egy tipikus kémiaverseny, itt nincs megoldókulcs. Mivel nyílt végű kémiafeladatokat kell megoldanunk, ezért rengeteg érdekes előadást és különböző tudományos megközelítést láthattunk. A kémiai torna abban is különbözik a többi versenytől, hogy itt csapatként dolgozunk együtt és csapatként is vagyunk értékelve, így rendkívül fontos a kooperatív szemléletmód” – mondta a versenyről Saracco Lucio.

Az ezüstérmes magyar csapat tagjai: Ágoston Barbara, Cserneczky Balázs, Járay-Vojcek Hanna, Saracco Lucio, Sótonyi Adrienn, Szabó Márton, csapatvezető: Buzafalvi Dénes. Ő egyébként kollégánk, Buzafalvi Győző legidősebb unokája, aki a Cambridge-i Egyetem harmadéves biológia szakos hallgatója.

A bronzérmes magyar csapat tagjai: Hegedűs Márton, Lawson Richard, Ódé Bence, Skenderovic Szonja, Temesvári-Nagy Levente, Zsoldos Tamás, csapatvezető: Formanné Kiss Andrea. A magyar csapatok felkészítését vezette: Botlik Bence

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!