Ugrás a tartalomra

Majális ürügyén dorbézol az Elektróger - kövessetek minket a miskolci underground zenei életbe (16. rész)

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. április 29. péntek 10:28
Sok év kihagyás után újra a szokott frekvencián és hullámhosszon az Elektróger Majális. A taktusok a Csanyik helyett ezúttal Lillafüreden stimulálják a természetben fellelhető részecskéket. 
Kezdjük a rossz hírrel: a Palotaszállóval ellentétben Palotaival ezúttal sajnos nem találkozhatunk. | Fotók: Facebook/Elektróger

– Találtunk egy jó helyet hozzá Astro-val, így miért ne élesztenénk újjá? – szegezte hozzánk költői kérdését megkeresésünkre az elektronikus szcénában három évtizedes keverési rutinnal bíró Bordee (okmányai szerint: Bordás Gábor) annak kapcsán, hogy tettestársával hosszas kihagyást követően újból egész és tört ütemekkel bombázzák a Bükk lábát – immár valamivel magasabban. 

Bordee és Astro voltak azok, akik a miskolci egyetemi klubba először vittek underground elektronikus bulit, ami azután hagyománnyá vált, de az egyetemi napokra és a Rocktóberre is számos külföldi fellépőt hoztak.

Napközbeni lazulós zenéket, pikniket, fűben hempergést és kifulladásig tartó esti bulit ígérnek a szervezők – ehhez a Medvetalp Bistro kertjét formálják vigadásra alkalmasra. Ilyesmiben már van rutinja a srácoknak: Miskolc számos fedetlen pontján vetették már be hang- és fénytechnikájukat. Annak mégis másfél évtizede már, hogy utolsó szabadtéri májusköszöntőjüket megtartották – holott a kétezres évek második feléig hagyományosan ezzel hozták működésbe a fesztiválra trenírozó helyi publikumot.

A 2000-ben útjára indult partysorozat másik alapítója: Astro (Batta László)

Azóta számos jelzést kaptak, hogy igény bizony volna rá... Tavaly jött is az ötlet: felelevenítik a hajdani tradíciót. Akkor azonban egy, az élettani folyamatokkal foglalkozó tudományág görbéje keresztülhúzta kalkulációjukat: a borsodi lemezlovászok online mixelésre lettek kárhoztatva.

Most azonban nem kell, hogy streamingre szorítkozzunk! – Jön vissza a ’90-es évek világa és zenéje, egyre inkább divatos az acid. Szándékoltan változatosra fogtuk a felhozatalt, hogy a house után jöjjön egy kis tört, majd hiphop – csigázott fel bennünket gondosan elejtett hívószavaival Bordee, aki elárulta: az Elektróger atommagja körül keringő előadók dupla tracklisttel készülnek, így várhatóan nappal és éjjel is kölcsönhatásba fognak lépni környezetükkel. A térből és az időből kitelik, elvégre a délben induló hadronütköztetés pirkadatig garantáltan nem csillapszik.

Szombaton sörben úszó virsli és munkaünnepi révület a tengerszint feletti háromszázadik méteren – a képen: Bordee 

Az ezredforduló hajnalán elrajtoló partysorozat jubileumi esztendejét jelentősen elszabotálták bolygónk történései: a srácok a húszéves fennállásuk alkalmából eltervezett buliszériájukból 2020-ban jóformán mindössze a nyitányt tudták megtartani. Persze azt a tőlük megszokott minőségben abszolválták: akkor – a korábbi elektrógerkedések alkalmával Palotai Zsolttal oly gyakorta „b2b”-ező – Ludmilla szettjére pöröghettünk a Helynekem parkettjén.

– Velünk együtt öregszik a közönség – konstatálta a nagyérdemű demográfiai fájának alakját beszélgetésünk végén a DJ, majd hozzátette: nem csupán azok megjelenésére számítanak ezúttal sem, akiknek még lehetnek emlékeik az egykorvolt majálisos banzájokról. A harmincasok, negyvenesek nyakában csimpaszkodó porontyok miatt is igyekeznek a napközbeni programkínálatot minél inkább családbarát módon tarkítani – egyebek mellett kamázással és könyvbemutatóval az Észak-Keleti Átjáró Egyesület közreműködésével.

Már délben kezdetét veszi a négynegyedes és dárenbézes dínomdánom

Az Elektróger jól megszokott legénysége mellett a keverőpult mögött a Nextapes, a Phonoda, a Rezidencia és a Steel City Underground személyzete is kitesz magáért és a hallgatóságért: Astróger, Bordee, 5th Dimension, Zemar Kambas, 7mirror, MATO, Aleksander, Clear Beats, Norberto Marcao, Wydam, BOS, Cece, Gratt, Ben Scott, Newc, Rownie és Veress Zerind – ők felelnek tehát a majálishangulatért az áprilisbúcsúztatón.

(Borítókép: DJ Palotai az Elektróger 2015-ös rendezvényén)

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!