Tizenegyedik alkalommal rendezik meg május 11-e és 13-a között Miskolc legnagyobb és az ország legkülönlegesebb adottságú borgasztronómiai rendezvényét – írta hétfői sajtóközleményében a Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesülete.
Az Avas-hegy oldalában a város borkultúrájának évszázadait több mint nyolcszáz pince és borház őrzi, a hagyományokhoz híven itt rendezik meg az Avasi Borangolást. A megnyíló borospincékben a helybéli gazdák és az ország jelentős borvidékeiről érkező borászok különlegességei mellett olyan programokkal várják a vendégeket, ahol a gasztronómia, a zene, a család és a hagyományőrzés egyaránt főszerephez jut – fogalmaztak. Hozzátették, az rendezvény gasztronómiai fő attrakciója - a kiváló borok mellett - idén a barbecue lesz.
A rendezvény egyik fő témája a fenntarthatóság. A Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesületének közleménye szerint a rendezvényen „zöld utat adnak a zöldnek”, céljuk a program ökológiai lábnyomának fokozatos csökkentése. „Nem csak felvirágoztatjuk, ápoljuk is az Avas-hegy természeti értékeit, így a kiváló szórakozás mellett a környezettudatos életmód fontosságára is felhívjuk vendégeink figyelmét” – szögezték le.
Emellett az egészségmegőrzésre is figyelnek: sportprogramokkal, kreatív aktivitásokkal, és különleges vetélkedőkkel hívják a hegyre a mozgásra vágyókat.
Kiemelték, a Borangolás első napja idén is szakmai nap, a pincék május 12-13-án tartanak majd nyitva.
A részletes programokról a következő hetekben számolnak be az Avasi Borangolás honlapján és Facebook-oldalán.