Ugrás a tartalomra

Májusi zöldség aranyat ér

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. május 29. hétfő 15:09
Az Európa-bajnok drágulást is le kell nyelnünk a falattal együtt.
Fotó: Horváth Csongor (archív)

A mezőgazdasági termények számottevő részét nem közvetlenül a gazdáktól veszik a boltosok, hanem nagybani nagykereskedőktől, felvásárlóktól. Van, hogy a termelők, máskor a boltosok nyomták jobban az árakat. Van, hogy a nemzetközi hiány srófolja fel azokat. Jelen pillanatban igencsak vaskos árcédulákkal találkozunk a zöldséges pultokban. Ennek egyik oka, hogy a szokásosnál tovább kitartó hűvös időjárás miatt a zöldségek később érnek, így késik a szezonjuk is a legnagyobb európai és észak-afrikai zöldségtermesztő területeken.

Az időjárás egyes növényeknél nem szempont. Magyarországon például az uborkát, a paprikát és a paradicsomot már szinte csak üvegházi körülmények között termesztik, így legfeljebb csak a napos idő mértéke hat az érésre. Az áremelkedéshez a műtrágya drágulása, valamint a meredeken emelkedő munkaerőköltség is hozzájárul, a zöldségárak alakulását jelen pillanatban mégis az élelmiszerinfláció dobja meg leginkább. Uniós összehasonlításban Magyarországon drágult a legjobban a zöldségek és a gyümölcsök ára. A Napi.hu szerint előbbieknél az átlagos uniós emelkedés kétszeresét, utóbbiaknál csaknem az ötszörösét kell lenyelniük a hazai fogyasztóknak minden falat lecsóval vagy tavaszi zöldséglevessel.

Nézzük, mit jelent ez a számok nyelvén!

A miskolci nagybani online elérhető, aktuális árjegyzékét pörgetve tisztább képet kaphatunk arról, mi mennyibe kerül. A hónapos retek csomója 180-260 forint között alakult a héten. A karalábé darabja 220-250 forint volt. A karfiolt 580-650 forint között mérték. Egy szál póréhagyma 180-280 forint volt. Ezeket a számokat nézve azt gondolnánk, nincs is igazán probléma, ám vannak olyan tételek, amik láttán kettéállhat az ember szeme.

A vöröshagyma kilójáért például 450-520 forintot kértek, amivel erős versenyző a homlokráncoló árak bajnokságán. Ez a termék egyébként 2018-ban ugyanitt 80-100 forintba került. A kaliforniai és a pritaminpaprikák is jogosan pirulnak: értük 1600-2000 forintot kell fizetni kilónként. 2018-ban a pritaminpaprika kilója 700 forint körül alakult. A kígyóuborka kilója 850-1000 forint közé esik (öt évvel ezelőtt ezt is feleennyiért lehetett venni), míg a szárazbabért akár 2000 forintot is a kasszánál hagyhatunk, ez is megkétszereződött 2018 óta.

Érdemes hangsúlyozni, hogy ezek a nagybani árak, a boltokba kerülve van, amit már dupla ennyiért kapunk meg. Az egyik üzletlánc online árlistája szerint például a petrezselyemgyökeret, aminek kilója a nagybanin 700-1000 forint között megy, az áruházi pultokról már 1500 forintért lehet leemelni. A karalábé a bolti kínálatban 350 forint, némelyik paradicsomfajtáért (esetünkben a szilvaparadicsomról van szó) közel 3800 forintot is elkérnek.
 

További hírek

Olvasnivaló