Ugrás a tartalomra

Már az adventre hangoltak a Miskolci Termelői Napon

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. november 19. vasárnap 16:18
A hagyománynak megfelelően, minden hónap harmadik vasárnapján megnyílik a vásár Miskolc belvárosában, helyi és környékbeli termelők különböző portékáiból. Most új helyszínen, de a megszokott nagy érdeklődés mellett zajlott a termelői nap a Szent István téren.
Fotó: Juhász Ákos

A szervező Miskolci Kulturális Központ (MKK) szerint, a vásár jó alkalom arra, hogy házi jellegű, kézműves finomságokat szerezzünk be, vagy akár már az adventre, karácsonyra készülve vásároljunk magunknak különféle egyedi portékákat. Erre minden lehetőség adott volt vasárnap a belvárosban, ahol valóságos sátorerdő várta, sok-sok termelővel és áruval a miskolciakat. Az időjárás is a kegyeibe fogadta a piacozást, mert bár nem volt meleg, nem is esett az eső, mint az elmúlt napokban, amikor bőségesen hullt a novemberi égi áldás. Talán már több is, mint kellene. 

Mint mindegyik Miskolci Termelői Napnak, így ennek is volt tematikája, az advent. Készüljünk az adventi időszakra! - így invitálta a vásárba a városlakókat az MKK. Mint előzetes beharangozójukban írták: Az advent az "adventus Domini" latin kifejezésből származik, ami annyit jelent, hogy "az Úr eljövetele." A keresztény kultúrkörben ez a karácsonyt megelőző többhetes várakozást jelenti a Megváltó születésére, ami majd karácsony vigíliáján, a szentestében éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken "kisböjtnek" is nevezték ezt az időszakot.

A hívásra sokan reagáltak, vásárlók szerint soha ennyi árus és vevő nem volt még a Termelői Napon ebben az évben, mint ma. Amiben annak is szerepe lehetett, hogy a rossz időjárás miatt korábban több rendezvény - régiségvásár, korábbi termelői nap, stb. - is elmaradt, így a városlakók már ki voltak éhezve a kézműves enni és innivalókra, és magára a nézelődésre, vásározásra, az ezzel járó  hangulatra is. 

Az internetes felületeken már a vásár alatt többen megosztották, hogy szerintük sokkal jobb ez a központi, tágas helyszín ehhez a programhoz, mint az Erzsébet tér, mert több árus fér el kényelmesen és jól megközelíthető, átlátható a rögtönzött piac. Érdemes volna máskor is inkább itt megrendezni - írták. 

Ezzel más megkérdezett vásárlók, sőt az árusok is egyetértettek. Rácz Miklós a Borsodi Sajtműhelytől örömét fejezte ki, hogy a város a szívén viseli a termelői piacot, és az átmenetileg foglalt Erzsébet tér helyett végül megrendezte a vásárt a Szent István téren, holott voltak hírek arról is, hogy lehet, elmarad a novemberi termelői nap. Nagyon jó, hogy nem így történt. A sajtkészítő szerint ez a vásár már hetedik éve része a miskolci közéletnek. Az emberek szeretik azokat a termékeket, amiket a vásározó termelők készítenek. 

Nézzen még több fotót a vásárról galériánkban! Katt a képre!

A forgalmat látva, mi is úgy gondoljuk, hogy a vasárnapi Miskolci Termelői Napról mindenki - vevők és eladók is - elégedetten tért haza.

További hírek

Olvasnivaló