Ugrás a tartalomra

Már csak az omnibuszok nem kerültek elő

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 10. vasárnap 17:07
A százhuszonöt éves miskolci villamosközlekedés alkalomból gurultak ki kötött pályájukra vasárnap délelőtt a város nosztalgiavillamosai. 
Juhász Ákos képgalériája

Egyébként sem lehet elégszer aláhúzni, július 10-én viszont kiváltképp kikiáltozásra kívánkozik: Budapest után Miskolcon épült meg az országban elsőként normál nyomtávú közúti villamos vasút. A villamosok először jelzés nélkül közlekedtek. A vonal Diósgyőrig történő meghosszabbítása után aztán a következő viszonylatjelzéseket alkalmazták: Szent Anna templom és a Vasgyár között járt a „V” betűs, a Szent Anna templom és Diósgyőr között pedig a „D” betűs járat.

A villamosok számozását 1952-ben vezették be, a fővonal ekkor kapta meg az 1-es jelzést, amit mindmáig visel is, csupán az útvonala lett hosszabb. A kettes villamos már érdekesebb kérdés: először ugyanis a Forgóhíd (Villanyrendőr) és Hejőcsaba közötti járatot nevezték így, ami 1960-ban szűnt meg. A Tiszai pályaudvar Vasgyár közötti közlekedő villamost csak 1964-ben számozták át kettesnek.

Volt Miskolcon hármas villamos is, ez Vasgyár és Diósgyőr között közlekedett 1951 és 1991 között, a négyes (merthogy ilyen is volt) pedig a Tatárdombi elágazástól a Tatárdombig járt 1951 és 1976 között.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!