Ugrás a tartalomra

Már dolgoznak Miskolctapolcán

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. április 09. szombat 13:26
A beruházás a Barabits sétány burkolatának bontásával kezdődött, de a munkák első lépései között van a balesetveszélyes fák kivágása is.
A burkolatok bontásával a tényleges munka is megkezdődött. | Fotó: Mocsári László

Már dolgozik a kivitelező Miskolctapolcán. A beruházás kezdetét március végén jelentette be a helyszínen az önkormányzat, az ezt követő napokban pedig a burkolatok bontásával a tényleges munkák is megkezdődtek. A Barabits sétány bontása miatt most átmenetileg a Barlangfürdő is csak kerülővel közelíthető meg. A miskolciak egyik kedvenc parkja hatalmas változáson megy át a következő hónapokban.

A munkák során a növényállomány is megfiatalodik: a legtöbb fát csak gallyazzák, ez ugyanis meghosszabbítja az élettartamukat. Van viszont olyan fa is, ami már annyira korhadt, beteg, hogy nem lehet megmenteni – mondta el lapunknak Czifrusz Natália főkertész. Az elmúlt napokban a park ezerkétszáz fája esett át műszeres vizsgálaton. Az eredmények tükrében tizenkét nagyobb fa kivágása mellett döntöttek a balesetveszély miatt.

- Már a tervezési szakaszban egyértelmű volt a favizsgálatok után, hogy élet- és balesetveszély miatt néhány fát ki kell vágni. Ezt a munkák során a kivitelező igyekezett a lehető leghamarabb elvégezni, amíg erre a természeti körülmények adottak – mondta a főkertész. Hozzátette: a kivágott fákat egytől egyig pótolják, valamint kilencezer cserjével és több mint 20 ezer évelő- és hagymás növénnyel is bővül a miskolctapolcai park a következő időszakban.

A beruházások részeként térköveznek majd, felújítják a közműveket, új utcabútorokat, kandelábereket és tájékoztatótáblákat is kihelyeznek.

Mocsári László korábbi képgalériája

„Ha végzett a kivitelező az ősparkkal, utána tud majd továbbhaladni a geometrikus parkrészre, ezt követi a csónakázótó partfalának rekonstrukciója, utolsóként a Dehmel sétányt újítják fel - árulta el Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője.

A projekt a Miskolci Egyházközséggel közösen, konzorciumban valósul meg. A másik fejlesztési elem ugyanis az Akropolisz Szabadtéri Színpad, ami Miskolc nyári kulturális életének nélkülözhetetlen szelete a nyári színházi előadásaival. A színpad infrastrukturális fejlesztésével alkalmassá válik a magasabb technikai igényű előadások megtartására, bővülhet a program lehetőségek köre.

A projekt a tervek szerint egy éven át tart majd, amit az önkormányzat ígéretei szerint igyekeznek úgy elvégezni, hogy az a lehető legkevesebb, az érintett szolgáltatók, vállalkozások, illetve a lakosság számára is elfogadható korlátozással járjon.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!