Ugrás a tartalomra

Már Miskolcon állomásozik a Petőfi-busz

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2023. február 08. szerda 17:08
A különleges járműben látogatható február 11-éig az „Átrepülök hosszában hazámon” címet viselő kiállítás.

Fotók: Juhász Ákos

Miskolcra érkezett szerdán reggel a Petőfi-busz. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a költő születésének kétszázadik évfordulója alkalmából egy mozgó múzeumbusz indult több mint egy évig tartó országjáró körútra, az interaktív tárlaton Petőfi élete, költészete és a többek közt a forradalom és szabadságharchoz fűződő viszonya is megjelenik.

Az különleges kiállítást, illetve a szervező Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Kollektíváját Miskolc polgármestere köszöntötte a helyszínen. Veres Pál méltatta a kezdeményezést, mint mondta, az irodalom szépségére felhívni a figyelmet közös feladatunk. Éppen ezzel a céllal szavalt el egy Petőfi verset az év elején a Velünk a Város frakció, a videó a közösségi médiában volt látható.

Veres Pál

-  A város vezetésének feladata, hogy segítse a kulturális életet, az oktatást, ami igazán értékessé teszi városunkat, és amire igazán büszkék vagyunk. Feladatunk az, hogy ápoljuk azokat az örökségeket, azokat a kulturális értékeket, amelyek igazán magyarrá tesznek bennünket, és amire igazán büszkék lehetünk.  Én arra biztatok mindenkit, hogy szombatig jöjjön el és látogassa meg ezt a rendhagyó kiállítást – mondta a városvezető.  

Petőfi Sándor 200 évvel ezelőtt, 1823. január elsején látta meg a napvilágot Kiskőrösön. Ez előtt az évforduló előtt tiszteleg a mozgó tárlattal a Petőfi Irodalmi Múzeum. A kiállítás egyedi megközelítésből, aktuális kutatásokra alapozva mutatja be a magyar nemzeti költészet legendás alakjának karakterét, életművének ismert darabjait.

Berkes Lívia, a PIM múzeumpedagógusa elmondta, a buszban berendezett interaktív tárlat közel egy éven át készült, mielőtt 2022. szeptemberében útnak indult volna. Az elmúlt hónapokban körülbelül nyolcvan településre jutottak el és mintegy huszonnégy ezren látták a tárlatot. Miskolcra Ózdról érkezett a busz, és február 11-e, szombat után Eger lesz a következő állomás.

- A kiállításon tíz állomás lett létrehozva. A többi között családi líra, a tájköltészet, a szerelmi líra, az Aranyhoz fűződő barátsága és természetesen a forradalom és szabadságharc is kapott egy-egy tematikus sarkot. A tíz állomáson tíz kiemelkedő gyűjteményi darab található meg, amelyek között a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca éppúgy megtalálható, mint Petőfi századosi kardja – mondta.

Berkes Lívia azt mondta, tapasztalataik szerint a tárlatot fiatalok és idősek egyaránt élvezik, így kijelenthető: Petőfi Sándor élete, munkássága, költészete generációkat köt össze.

- A kiállítás a legkülönbözőbb korosztályokhoz tud szólni, tehát egész picik, második osztályosok jönnek szavalva és hát még kilencven év fölötti látogatónk is volt, aki fejből folytatta a verset. Ez talán annak is köszönhető, hogy Petőfi annyira érthetően írt, alkotott, hogy azzal minden korosztályt meg tudott fogni és meg tud fogni ma is – mondta a múzeumpedagógus.

„Átrepülök hosszában hazámon” című tárlat február 11-éig, szombatig tekinthető meg a Városháza mellett, a Hunyadi utcai parkolóban pihenő Petőfi-buszban.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!