Ugrás a tartalomra

Már most nagy a tömeg a miskolci temetőkben

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2022. október 31. hétfő 15:34
Tízezreket várnak idén is, hogy megemlékeznek elhunyt szeretteikről a miskolci temetőkben.

Nagy a mozgás a Szentpéteri kapui temetőben, már a hátunk mögött hagyott hétvégén és hétfőn rengetegen keresték fel elhunyt szeretteik sírjait a különböző miskolci temetőkben. Virágok, mécsesek díszítették már hétfőn a legtöbb sírt; ki-ki csendes megemlékezéssel, egy-egy néma imával áll meg néhány csöndes percre a sírnál.

Az önkormányzati fenntartású temetőket felkészítették a tömegek fogadására - mondta el a Miskolc Televíziónak a Városgazda Nonprofit Kft. temetőgondnokságának vezetője. Józsa István elmondta, a Vasgyári, a Lyukói, a Perecesi, a Bükkszentlászlói, az Ómassai alsó és felső, a Felsőhámori, valamint a Szentpéteri kapui temetőben is lekaszálták a zöldterületeket, hogy a hozzátartozók gondozott környezetben tudjanak megemlékezni elhunyt szeretteikről.

A képek Miskolctapolcán készültek. | Fotók: Horváth Csongor

- Gyakorlatilag már egy hete megnőtt a látogatók száma, de a mindenszentek és a halottak napja természetesen a csúcsidőszak, ilyenkor több tízezren jönnek ki a sírokhoz. Itt, a Szentpéteri kapui temetőben úgy próbáljuk irányítani a forgalmat, hogy korábban kinyitottuk a hátsó kaput - itt közlekedhetnek az autósok, míg a gyalogosok az első kaput használhatják - mondta.

Valamennyi miskolci, önkormányzati tulajdonú temető az alábbi rend szerint tart nyitva:

Szentpéteri kapui, Vasgyári, Perecesi, Ómassai, Hámori, Lyukói, Bükkszentlászlói temető:
Október 30-31., vasárnap, hétfő: 8:00-21:00-ig
November 1., kedd: 8:00-21:00-ig
November 2., szerda: 8:00-17:00-ig

Hősök temetője:
Október 30-31., vasárnap, hétfő: 8:00-21:00-ig
November 1., kedd: 8:00-21:00-ig
November 2., szerda: 8:00-17:00-ig

Imaliturgiák időpontjai november 1-jén:

Szentpéteri kapui temető nagyravatalozójában:
Római katolikus: 13 óra, Tóth Béla plébános
Evangélikus: 14 óra, Budai Barnabás
Református: 15 óra, Gecse Attila lelkipásztor
Polgári: 16 óra, Szőnyi Gábor polgári szónok

Vasgyári temetőben:
Polgári: 11 óra, Szőnyi Gábor polgári szónok
Római katolikus: 12 óra, Ócsai J. Barnabás lelkész
Református: 13 óra, Antal Mariann lelkipásztor
Görögkatolikus: 14 óra, Papp András parókus

Gépkocsival történő behajtás és parkolás a Szentpéteri kapui temetőnél:
Október 31., hétfő: csak mozgássérült kártyával rendelkező gépjármű tulajdonosok hajthatnak be a temető területére.
November 1., kedd: tilos gépjárművel behajtani a temető területére.
November 2., szerda: általános rend szerint, a mozgássérült kártyával rendelkező gépjármű tulajdonosok hajthatnak be, a többiek díjfizetés ellenében.

Október 29-től november 2-ig díjmentesen lehet parkolni a temetők környékén lévő alábbi területeken:

Dankó P. utca 13. – Vörösmarty utca 54. épületek közötti területen,
Technika Háza északi és keleti oldali parkolójában,
Sportcsarnok és a Jégcsarnok, valamint a Mindszenti Temető és a Megyei Könyvtár között kialakított területen,
Pallós utca 16. – Petőfi tér 1. közötti szakaszon; a Pallós utca 16. melletti és a Jókai ABC mögötti területen; a Jókai utca 17-19. és 19–21. közötti névtelen zsákutcákban; a Jókai utca 17. - Laborfalvi utca 2., a Laborfalvi utca 2. - Pallós utca 18., és a Pallós utca 16–18. közötti névtelen zsákutcákban,
Szentpéteri kapui temető saját parkolójában, valamint a környékén lévő nagyáruházak parkolóiban.

Mint köztudott, a mindenszentek napja november 1-jén van. A megemlékezés napjaként először a VIII. században, 741-ben ünnepelték meg. A római katolikus egyház saját ünnepe, ami a történelem folyamán összekapcsolódott az ősszel tartott ősi kelta Samhain pogány ünneppel, ami az újév, valamint a tél és a sötétség kezdetét jelentette. Úgy hitték, az év során elhunyt lelkek ezen az éjjelen vándorolnak át a holtak birodalmába, így az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. A keresztény közösségek a hetedik századtól kezdődően egyes helyeken elkezdtek ünnepet tartani az elhunyt valamennyi katolikus szent tiszteletére.

Míg a mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a reformátusoknál nem egyházi ünnep. Szokásaik, a gyertyagyújtás és a sírgondozás új keletű és katolikus hatásra alakult ki.

Magyarországon 2000-től újra munkaszüneti nap. Ezen a napon a családok felkeresik elhunytjaik sírját, amit virágokkal és koszorúkkal díszítenek. Ez a szokás a 19. század elejétől terjedt el német katolikus hatásra, és nemcsak a katolikusok, hanem a protestánsok, valamint a nem hívők is átvették. Mivel a krizantém fehér és színes változatai épp ilyenkor nyílnak, Magyarországon leginkább ez a virág az, amivel díszítenek. A sírokra tett gyertya fénye az örök világosságot jelképezi. A népi hiedelem szerint az hal meg előbb a családban, akinek a gyertyája előbb elalszik.

A mindenszentek napja nem tévesztendő össze a halottak napjával, ami november 2-án van. Ez a keresztény ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért van. Estéjén sok helyen hosszan, akár 1-2 órán át is szólnak a harangok a halottak emlékezetére.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!