Ugrás a tartalomra

Már nem egészségtelen a levegő Miskolcon

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 29. kedd 23:02
A hétfő délben érkezett hidegfront felszakította a városra nehezedő hidegpárnát és mára normalizálódtak a légszennyezési mutatók. A légszennyezés elsődleges forrása a helytelen lakossági fűtés, az avar és a kerti hulladék égetése, valamint a közlekedés. A város polgármestere már felvette a kapcsolatot a Miskolci Egyetem szakértőivel a megyeszékhely levegőminőségének javítása érdekében.

Hétfőn még az egészségügyi határértéket jóval meghaladó volt a PM10 szennyezettségnek az értéke mind a négy miskolci mérőállomáson.

A három állandó mérőállomás és a kormányhivatal mérőautója által mért adatokat tartalmazó diagramon látszik, hogy a hétfői hidegfront óta jelentősen javult a levegő minősége.

Nagy Dezső, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi referense elmondta, az egészségügyi határérték alatt vannak a porszennyezettségnek értékei. – Nem volt ez mostanában így. Egész hétvégén nagyon szennyezett volt a levegő a városban, a szokásos inverziós helyzet köszöntött be, amikor egy hidegpárna ült a városra és a kibocsátott szennyezőanyagok nem tudtak eltávozni a légtérből.

A héten még várhatóan jó lesz a levegő, de ha beáll a szélmentes fűtési időszak, akkor megint levegőminőség-romlásra lehet számítani. Ha emelkedik a légszennyezettség mértéke, az a gyermekek, az idősek, a légúti, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára jelent majd problémát. A tíz mikronnál kisebb porrészecskék ugyanis csökkentik a tüdő ellenálló-képességét a fertőzésekkel és a toxikus anyagokkal szemben.

Kázár Ágnes háziorvos felsorolta egy egészséges séta összetevőit. – Próbáljunk meg napsütésben tenni közepes megterhelést okozó sétát, inkább a déli órákban. Kerüljük a reggeli és esti ködös időszakot. Ilyenkor már ne is tartózkodjunk szabadlevegőn. Ha pedig lehet, tegyük le az autónkat, használjunk tömegközlekedést!

A város támogatást nyert egy sikeres környezetvédelmi pályázatnak köszönhetően a levegő minőségének javítására, de további intézkedésként a város polgármestere már felvette a kapcsolatot a Miskolci Egyetem szakértőivel is, hogy sikerüljön megállítani a folyamatosan visszatérő problémát.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!