Ugrás a tartalomra

Már a turista sem annyi, mint régen

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. július 04. hétfő 12:17
Gyakorlatilag naponta változnak az élelmiszerárak - a vásárlók kezdik elveszteni a fonalat, de tapasztalataink szerint (legalábbis egyelőre) nem változtatnak a szokásaikon.

Ha valakit ritkán látunk, azonnal észrevesszük a változást: centiket nőtt egy gyerek, új frizurát hord a távol élő rokon, szinte megfiatalodott az első unokáját nyaralásra váró ismerős. Hasonló rácsodálkozást élhetünk át - igaz, most már szinte nap mint nap -, amikor egy dolgos nap után elmegyünk bevásárolni: a két hónappal ezelőtt vásárolt kilós kenyér ma 100 forinttal drágább. Álljunk át másik termékre? Van, amiről inkább mondjunk le, különben a fél fizetésünket a pénztárnál hagyjuk? Miskolciakat kérdeztünk arról, mennyiben változtak meg vásárlási szokásaik az elmúlt hónapok áremelkedése miatt.

Fotók: Juhász Ákos

Olcsóbbat keresni

- A felvágottaknál veszem észre nagyon a drágulást: nagyon szeretem a turistát, épp a napokban vettem a boltban. El voltam halva, amikor azt mondja nekem az eladó, hogy 15 deka 810 forint. Hirtelen nem is tudtam, mit csináljak; ilyen melegben nem kenhetem meg májkrémmel a kenyeret, mert hamar megromlik - de akkor mit vigyünk el munkába? - tárja szét a karját Csilla. Két teli szatyorral jött ki a belvárosi üzletből, amikor megszólítottuk. A rekkenő hőség elől menekülve beállunk az árnyékba, amíg beszélgetünk.

- Napról napra látom, hogy mennek fel az árak. Mindennek, hiába az árstop. Ha csak a legolcsóbb termékeket is nézem: rendszeresen veszek kis kiszerelésű joghurtokat, legutóbb már 190 forintba került, ami pár napja még csak 150 volt. Fontos lenne most sok gyümölcsöt fogyasztani - hát, szinte megfizethetetlenek számomra! - méltatlankodik.

Akkor sem hitt a szemének, amikor a 1,5 százalékos tej ára átlépte a 400 forintot. Ebből nem enged, de például - vallja be - a sütőmargarinból ma már az olcsóbbat veszi. "Van, amikor a minőségből már vissza kell venni egyet", mondja.

- A boltban végzek egy gyors fejszámolást, hogy mi fér még bele, miből mennyit vehetek. Ma már sokkal jobban megnézem, mi éri meg. Nem tudom, mi lesz velünk augusztus után, az ősszel - aggodalmaskodik.

Akcióban

- Megmondom őszintén, én sehol nem találom a tavalyi árakat - ezt már Kocsi Mártonné mondja. Ő az a fajta nyugdíjas, aki több bolt kínálatát és árait is ismeri; rászánja az időt és az energiát, hogy a legjobb döntést hozhassa meg. Szintén egy belvárosi üzletnél beszélgetünk vele, de szinte "menőben", hiszen - árulja el nekünk - egy másik boltba még át akar menni, mielőtt a déli tűző napsütés az utolsó energiáit is felemészti.

- Alapvetően az akciós termékeket keresem, de persze fontos a szavatosság, és azért az sem baj, ha jó minőségű az élelmiszer. Ha valaminek nagyon felment az ára, akkor inkább átmegyek egy másik üzletbe, és megnézem, ott milyen a kínálat. Úgy tapasztalom, hogy legalább 20 százalékkal nőttek az árak, jóval nagyobb mértékben, mint amit olvasok az újságban - vélekedik.

Megnéztük a kisboltokat is, hogyan alakulnak az élelmiszerárak. Kisebb ugyan a kínálatuk, mint egy multinak, de nem is nagybevásárlásra mennek oda az emberek: általában akkor választják a vásárlók ezeket az üzleteket, amikor valamire gyorsan szükség van otthon, de elfogyott. A személyesebb kapcsolatot is sokra értékelik általában a vevők, így a helyenként magasabb árakat is elnézik. Az Aulich utcában található "A" bolt két hónapja nyitott újra, Bihary Rolandné tulajdonos azt mondja, az akkori árakhoz képest legalább 25-30 százalékos drágulást tapasztalnak.

- Háromnaponta járunk a nagykereskedőkhöz, gyakorlatilag az árak is ilyen időközönként változnak. Ennek ellenére sem mondhatjuk azt, hogy a vásárlóink az olcsóbbat keresnék. A nyugdíjas vásárlóink sem vonják meg maguktól a jól megszokott termékeket. Szerintem jelentős változás a szokásokban majd csak most következni a drágulás miatt - mondja, hozzátéve: még csak most megyünk bele a sűrűjébe, de hogy mit hoz a jövő, azt még senki sem látja.

A kormány emeli a népegészségügyi termékadó-köteles (a köznyelvben csipszadóként híresült el) termékek adómértékét, és új termékcsoportra kiterjeszti annak hatályát. Péntektől az olyan, kevésbé egészségtelennek gondolt áruk után is pluszadót kell már fizetni, mint például a müzli, a gabonapehely, a kandírozott gyümölcsök, vagy a spenótos töltött tészta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!