Ugrás a tartalomra

Mártír alapítójára emlékezett a Miskolci Keresztyén Testvérgyülekezet

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. június 27. csütörtök 20:09
Roth Anni fényképész tiszteletére helyeztek el emléktáblát a Városház tér 7. szám alatt.
Juhász Ákos képgalériája

A zsidó származású, elismert fényképésznő Auschwitzba deportálásának 80. évfordulója alkalmából avatott emléktáblát a Miskolci Keresztyén Testvérgyülekezet, június 27-én, csütörtökön, 18 órakor a Városház tér 7. szám alatt. Az emléktáblát Veres Pál, Miskolc polgármestere leplezte le. Ezen a helyszínen volt az alapító műterme, ahol a miskolci gyülekezet is elindult, Roth Anni, Jászai Margit és Varjas Piroska gyülekezetszervező munkája nyomán. 

Roth Anni emléktáblája a Városház tér 7. szám alatt / Fotók: Juhász Ákos

Roth Anni barátnője, Varjas Piroska bizonyságtétele hatására tért meg, de mivel nem rendelkezett elegendő kikeresztelkedett felmenővel, ezért zsidóként kezelték. Bár ismertsége révén kapott menlevelet, mégis, az evangélium hirdetése érdekében vállalt sorsközösséget a zsidósággal és vonult be a helyi gettóba. 1944. június 12. és 15. között a miskolci téglagyárból Auschwitzba szállították egy marhavagonban, hetven szerencsétlenül járt társával együtt. Mivel csípőficammal élt, ezért valószínűleg azonnal gázkamrába küldték, az akkor 44 éves fotográfust. 

Madarász Tamás, a Miskolci Keresztyén Testvérgyülekezet egyik vezetője tartott köszöntőt 

Csolák Béla, a Miskolci Keresztyén Testvérgyülekezet jelenlegi igehirdetője közel másfél évtizede végez szerteágazó kutatómunkát, hogy feltárja a mártír alapító életútját és szellemi hagyatékát. Mostanra egy kiállításra való tárgyi emlék és dokumentum gyűlt össze. Ezek alapján könyvet készül írni és a későbbiekben a nagyközönség számára is látogathatóvá tennék a gyűjteményt. Ez most a Horváth Lajos utca 5. szám alatt található gyülekezeti ház emeleti termében található. 

További hírek

Olvasnivaló