Ugrás a tartalomra

Másodszor lépünk ugyanabba a folyóba

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. november 04. szerda 18:34
A bejelentett intézkedések nyomán újra felmerültek a tavasszal hangoztatott ellenérvek is.

Országszerte váltott ki határozott ellenvéleményeket év elején a parkolás ingyenessé tétele. Nem csak az ellenzék által vezetett városok fogalmazták meg ezzel kapcsolatban a kétségeiket. A Közlekedő Tömeg, mint civil szervezet például már tavasszal is bírálta közösségi oldalán a parkolási díj megszüntetését. Az volt a kifogásuk, hogy szerintük a döntés nem segíti a járvány megfékezését, sőt, számos új problémát generál.

„Úgy gondoljuk, a járványügyi veszélyhelyzet kezelése során egyik pillanatról a másikra születő döntések helyett jól átgondolt, a fenntartható mobilitást előnyben részesítő stratégiára van szükség közlekedési kérdésekben is. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a parkolási díjakat egységesen eltörölték az egész országban anélkül, hogy mérlegelték volna a fizetős övezetekben rendelkezésre álló parkolóhelyek számát, kihasználtságát, és a parkolási díjak keresletszabályozó hatását: ha nem kell fizetni a parkolásért, többen döntenek úgy, hogy kis távolságra is autóba szállnak gyaloglás vagy kerékpározás helyett. Sőt, sokan olyan utakat is megtesznek, amelyek nem létfontosságú célt szolgálnak, aláásva ezzel a járvány elleni hatékony védekezést” – írták április elején.

Egyik kézzel a járvány, másikkal az önkormányzatok ellen

Sokan vélték úgy, hogy a városok működését ellehetetlenítették azok a kormánydöntések, amik az önkormányzatok büdzséjére mértek súlyos csapást: ezek közé tartozott a parkolási díjakból származó bevételek kiesése is. Májusban Karácsony Gergely úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban egy, a Népszavának adott interjújában, hogy „mintha a kormány egyik kezével a járvány ellen küzdene, míg a másikkal az önkormányzatok ellen”. A bevételkiesés miatt ugyanis számos önkormányzat – köztük Miskolc vezetése is – kénytelen volt megszorításokat bevezetni. Ezeket pedig pont a kormánypárti politikusok támadták a leginkább városunkban is, annak ellenére, hogy a koronavírus elleni védekezés költségeihez való hozzájárulás címén pont a kormány vont el több száz millió forintnyi idegenforgalmi- és gépjárműadó-bevételt Miskolctól. További milliárdos bevételkiesést okozott a turizmus leállása, a Diósgyőri vár és a fürdők kényszerű zárva tartása, és a parkolás ingyenessé tétele.
Bár nyáron enyhült a koronavírus szorítása, most az egyik tű visszakerült a helyére, és újra azt az akupunktúrás pontot nyomja, ami eddig is az egyik fő fájdalomforrás volt Miskolcon. A kedd este bejelentett intézkedések sem maradtak visszhang nélkül. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE), ami a budapesti és a magyar közösségi közlekedés fejlesztésével, üzemtörténetével foglalkozik, szintén döbbenetét fejezte ki a bevezetett intézkedések miatt. Közösségi oldalukon meg is szólították Orbán Viktor miniszterelnököt a témával kapcsolatban.

„Legyen szíves, és árulja el, miből sűrítsék a nagyvárosok a közösségi közlekedési járataikat? A tőlük elvont normatívából, esetleg a szintén tőlük elvont gépjárműadóból vagy épp a lenullázott parkolási bevételekből? Vagy a rájuk terhelt szolidaritási adóból? Honnan vegyenek új járműveket a sűrítéshez? A letiltott hitelekből vagy az elvont uniós támogatásokból?” – teszik fel a leginkább égető kérdéseket. A legújabb Magyar Közlönyben ismertetett döntésekkel kapcsolatban szintén döbbenetét fejezi ki közösségi közlekedéssel foglalkozó egyesület.

„Elképesztő. Egy napot kapnak a városok, hogy beterjesszenek valamit a témában teljesen inkompetens kormányhivataloknak, ahol, ha nem tetszik a beadvány akár naponta osztogathatnak milliós bírságokat”.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!