Ugrás a tartalomra

Meg kell erősíteni a Pereces-patak medrét

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 30. péntek 16:48
Rendezni kívánja a város a perecesi patakmedret: megerősíteni, szilárd burkolattal ellátni. A témával kapcsolatosan tartottak lakossági fórumot a városrészben a múlt héten.
Fotó: Végh Csaba

A Pereces-patak a Bollóalja utca (illetve feljebb az Erdő sor, lejjebb az Erenyő és Csajkovszkij utca) mentén folyik, jobbára az utcamenti házak hátsó udvaránál. Medre a Bollóalja 95. számtól lefelé kiépítetlen, ami nagyobb esőzések idején veszélyezteti a vele szomszédos telkeket, ingatlanokat is, és a régi vasúti töltés „lecsúszásával” fenyeget. Ennek a helyzetnek a rendbetételére készül az önkormányzat a város más pontjain már zajló csapadékvíz-elvezetési pályázati projekt keretében - hangzott el azon a lakossági fórumon, amit a múlt héten tartottak az érintett területen az érintett lakók, tulajdonosok bevonásával. 

A bevont szakasz a Bollóalja 95-től a 15. számig tartó sáv, mintegy 560 méter hosszban. Hamarosan lezajlik a környék geodéziai felmérése, amiből kiderül majd: pontosan hol húzódnak a határok, milyen területeket kell hogy érintsen a mederrendezés, meddig tart a meder rézsűje által elfoglalt közterület és meddig az egyes telekhatárok. 

Mint a fórumon elhangzott, több esetben szükség lehet a határok kisebb kiigazítására, amit az ingatlantulajdonosokkal egyeztetve, kisajátítás révén hajthat végre az önkormányzat. Egyes udvarokból 2-3 méteres sávok leválasztása, ami a műszaki tervek nyomán elengedhetetlenné válik. 

- A lakossági fórum tanulsága az volt, hogy a perecesiek partnerek ebben – számolt be róla Bazin Levente, a térség önkormányzati képviselője. 

A politikus kijelentette: a műszaki és pályázati egyeztetésekkel párhuzamosan tovább folyik majd erről is a konzultáció az érintett helyiekkel, hogy a mindenki számára legjobb és legelfogadhatóbb megoldás szülessen. A helyhatóságnak ugyanaz az érdeke, mint a tulajdonosoknak: minél kevesebb helyen és minél kevesebbet kelljen „lecsípni” a telkek végéből. "És legfőképp közös az érdek: a beruházás révén megoldani a patakmeder biztonságossá tételét, megóvni a telkeket, a házakat az árvíztől, a rézsű „leszakadásától”. A patak jelenlegi állapota ugyanis az ingatlanok földterületét is folyamatosan erodálja" - tette hozzá.

A perecesi beruházás annak a TOP-os projektnek a részeként valósulhat meg, amely a városban máshol (elsősorban az Avason) már hónapok óta zajlik a csapadékvíz-elvezetés rendezése érdekében. Perecesen az Erenyő utca melletti szakaszok kiépítése szerepel még a jelenlegi tervekben. A kivitelezés várhatóan 2021-ben valósulhat meg.

További hírek

Olvasnivaló