Ugrás a tartalomra

Még mesésebb lett Lillafüred: megnyitották a Hétmérföldes Meseutat 

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2022. szeptember 29. csütörtök 16:47
Csütörtökön délelőtt megnyitották a Hétmérföldes Meseutat Lillafüreden. A két és fél kilométeres szabadtéri tanösvény állomásait végigjárva meséket, és ahhoz kapcsolódó elmélyítő játékokat, feladatokat, beszélgetésindító kérdéseket találnak a résztvevők.
Fotók: Juhász Ákos

Újabb látványossággal bővült, és még inkább mesébe illő hellyé vált Lillafüred: csütörtökön megnyitották ugyanis a Hétmérföldes Meseutat. A hét állomásból álló szabadtéri tanösvény elsődleges fókusza a mesék és a természet megismerése. A meseutat végigjárva a résztvevők meseházakat találnak, melyek tematikája egyedileg válogatott népmesékre épül. A tanösvény minden egyes állomása egy erdélyi fafaragó által elkészített, majd a Farkaskő Művésztelep Egyesület képzőművészei által kézzel festett egyedi, kicsi, kulccsal nyitható házikó. Az előre kijelölt útvonal hét ládáját sorra kinyitva meséket, és kapcsolódó elmélyítő játékokat, feladatokat, beszélgetésindító kérdéseket találnak a résztvevők, amik nem csak szórakoztatóak, hanem alkalmat adnak egymás jobb megismerésére is.

- Tősgyökeres miskolciként jó pár éve feltett szándékom és vágyam, hogy Miskolcot mesés várossá varázsoljam. Ennek egy óriási lépése az, hogy most Lillafüreden létrejött ez a meseút, ami a Mária sétányon és az Erzsébet sétányon vezet végig, a nyitóállomásnak a Medvetalp Bisztró ad helyet. Innen lehet elindulni és bejárni ezt a két és fél kilométeres, varázslatos utat – mondta a csütörtök délelőtti megnyitón Zámborszky Eszter, mesepedagógus, MeseErdő vezető, a Szávitri alapítvány elnöke, akinek régóta dédelgetett vágya volt, hogy Lillafüreden is létrejöhessen egy, a noszvajihoz hasonló tanösvény.

A noszvaji meseút ötletét Tátrai Vanda meseterapeuta több mint tíz évvel ezelőtt álmodta meg. Azóta már három tanösvényt is kialakítottak a településen, de Ráckevén és Hajdúszoboszlón is található már meseút. A lillafüredi, Hétmérföldes Meseút hét állomásból áll: kezdőpontja a Medvetalp Bisztró, amelynek nyitvatartási idejében önállóan végigjárható sétaút. Az útvonal saját térképével, egyedi meseházikóival a Mária-sétányon és az Erzsébet-sétányon kíséri a látogatókat, érintve a Limpiászi keresztet, illetve a Herman Ottó emlékházat. Lehetőséget teremt Lillafüred e részének felfedezésére, bemutatására, a kulturális örökségének megismertetésére.

- A titkos térképet és a mindent nyitó kulcsocskát, ami az állomásokon található házikókat nyitja, a Medvetalp Bisztróban lehet kikérni. Ezzel kell végigsétálni a meseúton. A térképen jelölt állomásokat végigjárva állhatják ki a próbákat a családok, játszhatnak, kalandozhatnak – mutatta be a meseutat Tátrai Vanda. - Az a tapasztalat, hogy egy kis játék, kaland, nevetés és komolyság is van az úton, és ez a legkisebbeket is arra készteti, hogy végigjárják az erdőt. A titkos térkép és a mindent nyitó kulcsocska az egészen kicsiket is végigvezeti – még nálunk Noszvajon is, ahol hét és fél kilométer az út. Aki végjárta, az visszajön, leadja a kulcsot, és megkapja az oklevelét, ami bizonyítja, hogy mennyire ügyes mesejáró volt – fogalmazott a Meseút ötletgazdája. A meseutat a családok mellett óvodás-, iskolás-, nyugdíjascsoportok, felnőtt baráti társaságok, táborozók is igénybe vehetik, akár vezetett séták keretein belül.

A Lillafüreden megvalósult új látványosságot Miskolc városa is üdvözölte, és örömmel támogatta annak létrejöttét. Fedor Vilmos polgármesteri megbízott emlékeit felidézve elmondta: kisgyermekkorában mindig ünnep volt, amikor a szülei hétvégén kirándulni hozták Lillafüredre. - Az egy miskolci gyereknek hatalmas csoda volt. Volt itt egy ház, amelyet körülölelt a Szinva patak, és a ház lakója vélhetően nagyon szerethette a gyerekeket. Fából különböző kis építményeket hozott létre, a víz erejével hajtotta a malmot, mozgatta az oda érkező játéktörpéket. Egészen különleges világ volt. Akkor nem volt bódésor, de mégis mesevilág volt nekünk, gyerekeknek. Szerintem az ország legszebb pontján vagyunk most. Ez a mi értékünk. Az a dolgunk, hogy vigyázzunk rá és minél több értékkel gyarapítsuk – fogalmazott Fedor Vilmos.

További hírek

Olvasnivaló