Ugrás a tartalomra

Még napokig görög felségjelzéssel cirkálnak a Torontáli utcán

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. október 26. szombat 17:57
A "Görög Légierő 70 éve" címmel nyílt makettkiállítás a Miskolci Görög Nemzetiségi Önkormányzat klubhelyiségében szombaton.
Fotók: Horváth Csongor

A harmincöt 1/72 méretarányú makettból megnyílt tárlat Görögország jet-korszakát 1951-től napjainkig mutatja be, és a Miskolci Görög Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesének nyolcesztendőnyi termését prezentálja. A látnivalók sora kiegészül még térképekkel, a repülőszázadok információival, típusismertetésekkel és eredeti századjelvényekkel.

Károlyi Szabolcs Savvas gyerekkora tartó hobbiját görög identitásrészével úgy keresztezte, hogy azzal nem csupán hazai klub- és honfitársai elismerését vívta ki. Alapos utánajárásával és aprólékos alkotásaival az anyaországi makett- és/vagy repülőrajongók figyelmét olyannyira felkeltette, hogy az egyébként roppant kényesen szállítható remekműveivel innentől akár könnyedén kinn is találhatja magát a mediterrán országban.

A tárlat a Békéscsabán megrendezett nemzetközi versenyen megkapta a Best of show díjat, illetve a Gödöllői Pelikán Makett Klub és a Novi Sad-i makett klub különdíját. A kiállításról és készítőjéről pár hete riportfilmet forgatott a Duna Televízió, melyet ITT tekinthetnek meg.

Az elnökhelyettes a szombati megnyitón érdeklődésünkre elárulta: egy-egy példány elkészülte előtt hosszasan kutatott a vonatkozó idegennyelvű szakirodalomban. Így aztán a legkisebb eltérések felett sem siklott át: az egymást követő, ránézésre szinte teljesen megegyező, ám kicsiny típusmódosításaikban mégiscsak eltérő vadászrepülőgépeket sem vonta egy sisak alá.

Horváth Csongor képgalériája

A kiállítás november 6-ig tekinthető meg a Torontáli utca. 8. szám földszintjén. Fontos: a tárlatvezetéssel társuló megtekintéshez előzetes időpontegyeztetés szükséges! Ezt az alábbi elérhetőségeken lehet megtenni:
pigasos78@gmail.com; +36-30/376-8826

 

 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!