Ugrás a tartalomra

Még szeptemberben is rajzanak a repülő csótányok

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. szeptember 10. kedd 15:28
A házi csótányra nagyon hasonlító repülő rovarok jelentek meg a miskolci lakótelepeken.
Erdei csótány / Fotó: csotanyellen.hu

Bár a szóban forgó bogarak valóban nagyon hasonlítanak a jól ismert svábbogárra, de nem annak mutálódott változatai, hanem egy teljesen külön faj képviselői. Tehát bár a látványuk kellemetlen lehet az erkélyeken, de nem kell tőlük tartani. Utánajártunk, hogy pontosan milyen rovarokról is van szó és hogyan lehet ellenük védekezni? 

- Erdei csótány a neve a repülő csótányfajnak, amely alapvetően kinti rovar. A növények nedveivel táplálkozik, háztartási hulladékkal, maradékkal nem, ezért a lakásba nem kívánkozik be. Persze, ha nyitva hagyjuk a teraszajtót, előfordulhat, hogy bejön, főleg este, ha odabent világítunk. Egyébként teljesen ártalmatlan, betegségeket nem terjeszt és más kárt sem okoz. Az az egy hátránya van, hogy nagyon hasonlít a jól ismert német csótányra, azzal a különbséggel, hogy képes mozgatni a szárnyát és nagyot ugrani – nyilatkozta lapunknak Gerőcs Viktor miskolci gázmester. 

Megtudtuk, hogy az egy-másfél centiméteres erdei csótányfajnak két alfaja létezik. Az egyik a lapp erdei csótány, amelynek testéről a német csótánnyal ellentétben hiányoznak a végighúzódó fekete vonalak. A másik pedig a kertvárosi erdei csótány. Míg az előbbi őshonos, az utóbbi nem és inkább mediterrán faj. Bár a lapp erdei csótány a nyolcvanas évek óta ismert hazánkban, a kertvárosi erdei csótány megjelenését körülbelül 15 éve kezdték el észlelni, ami talán összefügghet a klímaváltozással is. 

A szakember elmondta, hogy az inváziós csótányfaj rajai a városon csak átvonulnak. Nem szeretnének tartósan letelepedni, mert a lakásokban nem képesek megélni és szaporodni. Bízhatunk benne, hogy néhány héten belül, legkésőbb szeptember végére teljesen eltűnnek. 

- Mostanában többször riasztottak már az erdei csótányok rajzása miatt főleg az Avasról és Miskolctapolca környékéről. A telefonálóknak első körben azt szoktam tanácsolni, hogy várjunk a helyszíni kezeléssel. Különösen akkor, ha mindössze néhány darabról van szó – adta tudtul a gázmester. 

- Ilyenkor a mechanikai védekezést, a szúnyoghálót és a zárt ajtókat, ablakokat javaslom ellenük, mert az a leghatékonyabb. Viszont, ha tömeges megjelenés fordul elő, akkor kérésre kivonulunk és hasonló technikával írtjuk őket, mint a konyhai csótányokat. Ilyenkor a nyílászárókat bepermetezzük és néhány praktikus jó tanácsot adunk az ott lakóknak. Megismételni azonban ebben az esetben sem szoktuk az eljárást – javasolta. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!