Ugrás a tartalomra

Meghalt Johnny Nash

MTI
Utoljára módosítva
2020. október 07. szerda 09:02
Az amerikai énekes nyolcvan éves volt, egyik legismertebb dala az I Can See Clearly Now.

Meghalt 80 éves korában Johnny Nash amerikai reggae énekes, dalszerző, színész, producer, az I Can See Clearly Now szerzője - írta a The Hollywood Reporter.
    
Az énekes egészsége egyre romlott, természetes okok következtében hunyt el kedden szülővárosában, Houstonban - közölte fia, Johnny Nash Jr. az AP hírügynökséggel.
    
Gyerekként, templomi kórusban kezdett énekelni, huszonévesen már saját lemeztársasága volt. A reggae jamaicai zenei stílus kevés amerikai képviselője lett, sokat segített barátja, Bob Marley karrierjének elindításában.
    
Nash az elsők között ismertette meg a kis sziget zenei világát az amerikai közönséggel. A hatvanas, hetvenes években került a csúcsra, az I Can See Clearly Now című száma 1972-ben világsláger lett.
    
A dalban, melyet állítólag szürkehályogműtétből felépülve írt, a nehézségek legyőzéséről mesél, a "ragyogó napsütés" gospelszerű refrénjével lelkesíti a hallgatóit.
    
Tizenegyszer került fel valamelyik dala a Billboard 100-as listájára, legnagyobb slágere listavezető is lett, négy hétig nem talált legyőzőre.
    
A nyolcvanas években visszavonult houstoni birtokára, nem készített több felvételt.

További hírek

Olvasnivaló