Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a bringás szervizpontok telepítése

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. május 24. kedd 15:40
A következő hetekben összesen tíz önkiszolgáló kerékpárszervizt telepítenek Miskolcon.

Kunhalmi Zoltán és Bartha György mutatja az elsőként telepített kerékpáros szervizpontot. Fotó: Juhász Ákos

A Szent István téren, az úgynevezett hivatásforgalmi kerékpárút egyik frekventált, belvárosi szakaszán állították fel az első városi kerékpáros szervizpontot kedd reggel. A berendezésen a nyomásmérővel ellátott pumpa vagy éppen a gumileszedő mellett minden olyan szerszám megtalálható, ami egy meghibásodott bringa javításához szükséges lehet.

Az önkiszolgáló szervizpontok telepítését Bartha György önkormányzati képviselő szorgalmazta, aki lapunknak korábban elmondta, a most telepített szerkezethez hasonlót először Tiszaújvárosban látott, amikor januárban Fülöp György helyi polgármesterrel tett egy sétát a településen.

- Úgy gondoltam, ez egy olyan kezdeményezés, aminek Miskolcon is helye van. Ott a helyi bringások hamar megszerették, rendszeresen használják ezeket az oszlopokat. Bízom benne, hogy a miskolciak számára is hasznosak lesznek a városban telepítendő szervizpontok, mint ahogyan abban is, hogy vigyázni fognak rájuk – hangsúlyozta, aki azt is elmondta, az oszlopok magyar gyártmányúak, Nádudvarról származnak.

Miskolcon összesen tíz önkiszolgáló szervizpontot telepítenek (de megvásároltak egy 11. oszlopot is, ez majd a Miskolc-Kistokaj kerékpárúton közlekedőket fogja segíteni az út elkészülte után, a Pesti úti Aldi környékén), ezek pontos helyét a miskolciak dönthették el a Kerékpáros Miskolc Egyesület által korábban meghirdetett szavazáson.

- A város az év elején keresett meg minket azzal, hogy az önkiszolgáló szervizpontokat szeretne telepíteni, és adjunk javaslatokat a helyszínekre. A mi ötletünk az volt, hogy a lehetséges helyszínek kiválasztását társadalmasítsuk, egészen pontosan szavaztassuk meg az érdeklődő miskolciakkal. Ezt a város elfogadta, ez alapján döntöttünk a mostani tíz helyszín mellett – mondta el Kunhalmi Zoltán, a KME elnöke, aki azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy bár a kezdeményezés kiváló, a kerékpárosok életét nagyban segíti, az nem váltja ki a kerékpáros úthálózat fejlesztését és nem fedi el a jelenleg meglévő utak hiányosságait sem.

Az oszlopok beszerzése és telepítése mintegy hatmillió forintba kerül, melyet Miskolc saját forrásból finanszíroz. A szervizpontokat várhatóan két héten belül szerelik fel a város különböző pontjain.

 

A szervizpontok helye:
1. Tapolcai elágazás
2. Népkert, a sportcsarnoknál
3. Csanyik bejárat
4. Lillafüred, 5-ös busz végállomása
5. Diósgyőri vár
6. Miskolctapolca, Barlangfürdő
7. Miskolctapolca, buszvégállomás
8. Andor utca, kutyafuttató mellett
10. Kilián-dél, Otthon tér

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!