Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a Miskolci Ötletmaraton

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. május 06. péntek 19:20
A 48 órás közösségi esemény egészen vasárnap délután négy óráig tart.

Juhász Ákos képgalériája

Kezdetét vette péntek délután a teljes nevén Miskolci Ötletmaraton – Fesztivál és verseny 48 órában című programsorozat, melyhez hasonlót hazánkban eddig összesen csak kétszer szerveztek. Az esemény megnyitóján Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket, aki beszédében a részvételiség fontosságára hívta fel a figyelmet.

- Kicsit olyan érzésem van, mint mikor az anyuka elmegy az iskolába és az ajtónál elköszön a gyerektől, majd délután mikor visszajön érte, a gyerek már egy kicsit más, okosabb, mint reggel. Azért kezdem ezzel a mondókámat, mert az a program, amire partnerként jelentkeztek, egy hosszú folyamat eredményeként tud megvalósulni – kezdte.

Ez a bizonyos folyamat – folytatta az alpolgármester – több mint két és fél évvel ezelőtt indult. „Ekkor néhány civillel közösen gondolkodva arra jutottunk, hogy Miskolcon hihetetlenül sok aktív és tenni akaró ember van, és nagyon fontos lenne az, hogy ők tudják formálni, alakítani azt, hogy milyen városban éljünk a továbbiakban. Ennek kapcsán alakult ki az az elképzelés, hogy létre kell hoznunk egy részvételi koncepciót, aminek a legfontosabb üzenete, hogy mi miskolciak vagyunk azok, akik a városért tehetünk, akik a város életét formáljuk, mi vagyunk az ön-kormányzás. És ebben a részvételiségnek óriási szerepe és jelentősége van” – mondta.

A városvezető szerint azzal, hogy a város közössége elindult ezen az úton egyúttal vállalta azt is, hogy megtanul bízni abban, hogy a közös jó szándék és tenni akarás eredményre vezet. Meg kell emellett tanulni módszereket és eszközöket, melyek a párbeszédben segítenek minket és párbeszédre kell szólítani egymást.

- Végül együtt kell működnünk annak érdekében, hogy a javaslatok, ötletek, gondolatok tényszerűen megvalósulhassanak – tette hozzá.

Molnár Aranka, a Dialóg Egyesület tagja és a Miskolci Ötletmaraton szakmai koordinátora hozzátette, a programot közösen szervezték az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesülettel az Északi Horizont Alapítvány és Miskolc városával. „Mi három-négy hónapja készülünk erre a programra, és öröm látni azt, hogy ilyen sokan jelentkeztek arra, hogy 48 órán közösen dolgozzanak a várost előrevivő ötletek megvalósításáért” – tette hozzá.

Az ötletmaraton menetének első lépéseként az emberek először olyan ötleteket nyújthattak be a szervezők felé április végéig, melyek élhetőbb hellyé tehetik Miskolcot. Ezt követően ténylegesen jelentkezniük kellett az eseményre, ahol vasárnap délutánig rögtönzött csapatok dolgoznak majd ki mentorok segítségével egészen a megvalósíthatóságig.

A fesztiválrésze a dolognak abban merül ki, hogy az ötletmaraton 48 órája egyfelől munka lesz, másrészt a szervezők szeretnék ezt oldott hangulatban, jó közösségben megvalósítani. Ezért a résztvevők számára lesznek koncertek és egyéb kikapcsoló programok is.

 

További hírek

Olvasnivaló