Ugrás a tartalomra

Megkoszorúzták a Szent István szobrot Felsőhámorban, majd megszegték az ünnepi kenyeret

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. augusztus 20. kedd 12:20
Népkerti zászlófelvonással vette kezdetét kedd reggel az augusztus 20-ai megemlékezés Miskolcon. Délelőtt Felsőhámorban tisztelegtek az államalapító király előtt, majd megszentelték és megszegték az újkenyeret is.
Felvonták a lobogót a Népkertben. Juhász Ákos képgalériája

Az augusztus 20-ai programok Miskolcon – a hagyományoknak megfelelően – reggel 9 órakor kezdődtek az Országzászló felvonásával a Népkertben.

Augusztus 20. az államalapítás ünnepe, amikor Szent István országépítő munkájára emlékezünk. Az ő tiszteletére tartott megemlékezést és koszorúzást az önkormányzat kedden Felsőhámorban, a Szent István szobornál.

Az ünnepségen Szopkó Tibor alpolgármester mondott beszédet, melyben méltatta a nagy király ország- és nemzetépítő tevékenységét.

Szent István Intelmeiből idézve az alpolgármester úgy fogalmazott, „türelmesnek kell lenni azokhoz is, akik nem férnek a hatalomhoz, és irgalmasnak kell lenni minden erőszakot szenvedőhöz”.

– Egy ország vezetésének és népének is olyannak kell lennie, hogy ne hagyja, hogy legyenek erőszakot szenvedők, hogy legyenek kiszolgáltatottak – húzta alá, sorolva mai világunk nagy konfliktusait.

„Szent István intelmeire jobban oda kellene figyelni, mint bármikor, mert ma európainak lenni egyet jelent a zsarnokság elleni kiállással, az igazságtalansággal szembeni küzdelemmel, egyet jelent azok védelmével, akik nem férnek a hatalomhoz, akik erőszakot szenvednek”, hangoztatta Szopkó Tibor.

– A mi európaiságunk alapjait ő rakta le, és védte azokat az értékeket, amiket Európa magáénak vall. Én hiszek ezekben az értékekben, ahogy a magyarok is hisznek bennük, még akkor is, ha manapság túl sokan és túl sokat tesznek azért, hogy megkérdőjelezzék őket – vélekedett, felhívva mindenki figyelmét arra, hogy legyen büszke és méltó Szent István örökségére.

Megemlékezés és koszorúzás Felsőhámorban. Juhász Ákos képgalériája

Az ünnepi beszédet követően politikai pártok, városi intézmények és civil szervezetek vezetői, képviselői megkoszorúzták Szent István szobrát. Ezt követően Szabó József, a Miskolc-Diósgyőri Római Katolikus Plébánia plébánosa megáldotta, majd megszegte az ünnepi kenyeret, amiből a jelenlévők is kaptak egy falatot.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!