Ugrás a tartalomra

Megnyílt a Mini ARC-kiállítás Miskolcon

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. november 01. szerda 23:20
Kilencvennégy óriásplakát kicsinyített változatából készített tárlat várja a látogatókat a városháza aulájában.
Fotók: Mocsári László

Az első miskolci, egyben a második mini ARC vándorkiállításon egy válogatás tekinthető meg az utóbbi néhány év ARC köztéri tárlatok alkotásaiból. Érdekessége a mini jellegén túl az, hogy a kicsinyített óriásplakátokat háromágú csillag alakban elrendezett térkompozíciókban mutatja be a vármegyék formájára kialakított terepasztalokon. A tárlat a miskolci önkormányzat, valamint a Civilizáció Koalíció együttműködésével valósult meg.

Az ARC közérzeti kiállítás a gondolatok szabadságáról szól. Megmutatja, hogy az alkotók mit gondolnak a saját életükről, a mai magyar társadalomról, a világról, a Földről. – Miskolc nyitott ezekre a mini forradalmakra – mondta Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere megnyitó beszédében felidézve a Herman Ottó Gimnázium tanárainak országos méretűre dagadt kezdeményezését, a Tanítanék mozgalmat, amely a közoktatás helyzetének javítása és a gyermekek érdekében 2016-ban Miskolcról indult el.  A mozgalom a civilek közreműködésével azóta is napirenden tartja a magyar oktatáspolitika ügyét.

Az alpolgármester kitért a diákok és a civilek közös kezdeményezésére, az alternatív népszavazásra, mely Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében volt az egyik legeredményesebb. – Nyitottak vagyunk tehát arra, hogy beengedjük az új gondolatokat, így azokat az alkotókat, akik a saját alkotói szabadságukon keresztül talán kicsit másképp értelmezik és látják a világot, mint mi – fogalmazott Varga Andrea. Az alpolgármester rámutatott, hogy a kiállításon olyan figyelemfelhívó üzenetek fogalmazódnak meg, amelyekről közösen kell elgondolkodnunk, mert a közös felismerés és azt követően a közös cselekvés az, ami a gondoknak a megoldásához vezethet. 

Farkas

Farkas Bálint, a Civilizáció Koalíció kommunikációs koordinátora a civilekről és munkájukról beszélve elmondta, hogy a civilek azokat a problémákat próbálják megoldani, amelyekkel senki sem foglalkozik. – Ez a kiállítás azért fontos nekünk, hogy Budapesten kívül is legyen egy olyan tér, ahol megjelenhetnek az ARC-kiállítás által közvetített szabad gondolatok – emelte ki.

A megnyitón a Zenével az Ifjú Tehetségekért Alapítvány diákjai léptek fel, akiket Fandl Ferenc, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze készített fel. Bakos Gábor, az ARC-kiállítás egyik szervezője pedig ingyenes, beszélgetős tárlatvezetést tartott az érdeklődőknek. 

Az eseményről Mocsári László készített képgalériát.

A kiállítás november 30-ig tekinthető meg hétköznap 7:30-tól 18 óráig, hétvégén 7:30-tól 12 óráig.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!