Ugrás a tartalomra

Megnyitották a II. Rákóczi Ferenc-emlékévet

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 28. csütörtök 13:03
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a II. Rákóczi Ferenc-emlékév nyitórendezvényeként ünnepséget rendezett a Nagyságos Vezérlő Fejedelem születésének 343. évfordulója alkalmából szerda délután a megyeháza dísztermében. A rendezvényen kiemelték: Borsod-Abaúj-Zemplén megye ezer szállal kötődik Rákóczihoz.

Az országgyűlés – erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából – 2019-et II. Rákóczi Ferenc-emlékévvé nyilvánította. Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: megyénk ezer szállal kötődik a fejedelemhez. Továbbá kifejtette: a mai konferencián felidézték II. Rákóczi Ferenc életútját; két előadást is hallhattunk arról, milyen csodálatos életutat járt be. Megtudhattuk, hogy vármegyénkben született, de nemcsak Borsod, hanem szomszédos megyéink is kötődnek a fejedelemhez.

– Nem egy alkalommal állítottunk Rákóczi-szobrot, és van egy Rákóczi-láncunk is, ami a megye egyik legszínvonalasabb kitüntetése – sorolta a közgyűlés elnöke, hozzátéve: 2011-ben már tartottak egy Rákóczi-emlékévet, aminek keretében „A fejedelem” című rockoperát is elkészíttették. Az év folyamán több alkalommal is szerveznek Rákóczi-rendezvényeket – tette hozzá.

Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, az Európai ügyek bizottságának elnöke „Emlékezés, tisztelgés, tenni akarás... 343. éve született II. Rákóczi Ferenc" címmel tartott előadást az emlékév miskolci megnyitóján.

Az emlékév miskolci megnyitóján Rákóczi vármegyéiről tartott előadást Gyulai Éva A Miskolci Egyetem docense, történész, muzeológus kifejtette, több mint 100 évvel ezelőtt, amikor Rákóczi hamvait hazahozták, Borsod is megkapta a Rákóczi-vármegye titulust, ami azt jelentette, hogy Rákóczi temetésénél 6 vármegye 30-40 fős küldöttsége kísérte a fejedelmet végső nyughelyére. – Így mai megyénkből 3 vármegye is ott volt, és az országos, sőt talán a nemzetközi érdeklődés középpontjába került – mondta. Továbbá kiemelte: régiónk mind a Rákóczi családhoz, mind a szabadságharchoz kivételes szállal kötődtek, ezért a mi ünnepünk talán még egy kicsit nagyobb is, mint az országban bárhol máshol, ahol ma Rákóczi fejedelmet ünneplik.

Pfliegler Péter alpolgármester úgy fogalmazott, azért kiemelten fontos ez a nap, és maga Rákóczi Ferenc személye, mert szükségünk van a nemzettudat erősítésére, kellenek olyan példaképek, akik Magyarországon és a Kárpát-medencei területeken a magyar nemzet tudatát, öntudatát, összetartozását erősítik.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!