Ugrás a tartalomra

Megszűnt a SZÉP-kártyás élelmiszer-vásárlás

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 07. csütörtök 12:18
Bár hivatalos tájékoztatás nincs, több üzlet és például az OTP honlapja is jelzi, hogy július 2-ától már nem lehet SZÉP-kártyával élelmiszert vásárolni.

A kormány február 1-jétől tette ezt lehetővé, először aztán május végéig, majd július 1-jéig meghosszabbította, hogy a SZÉP-kártyán lévő pénzt élelmiszer-vásárlásra is lehessen fordítani. A döntést azzal is magyarázták, hogy a határidő így az ár- és kamatstoppal esik egybe. A kormány nemrégiben azonban mindkettő határidőt meghosszabbította, az árstopot október 1-jéig, a kamatstopot december 31-éig – a Szép-kártyás élelmiszer-vásárlásról azonban nem határozott.

Hivatalos közlemény nem érkezett ugyan arról, hogy változott a helyzet, az OTP mindenesetre jelzi az oldalán a változást, és több üzletnél is feltüntették, hogy július 2-ától már nem lehet élelmiszert vásárolni a kártyával.

Az elmúlt hónapokban lényegében az összes nagy áruházlánc lehetővé tette a boltjaiban ezt, és a vevők a korábbi tapasztalatok szerint öntötték a pénzt a kártyazsebeikből erre a célra. Több ezer új bolt csatlakozott elfogadóként - írta meg néhány napja a bank360.hu.

Még a változtatás előtt azt követelte az MSZP, hogy a SZÉP-kártyákkal július 1-je után is lehessen vásárolni az élelmiszerüzletekben. Az ellenzéki párt közleményében azzal vádolta a Fidesz-kormányt, hogy cserben hagyja a "brutális drágasággal küzdő magyar embereket".

Kiemelték: az emberek többsége a "brutális drágulások" miatt a SZÉP-kártyával eddig túlnyomó részben élelmiszert vásárolt, és az MSZP szerint a jelenlegi megélhetési válságban nem szűkíteni, hanem bővíteni kell a kormányzati segítségnyújtás körét.

Emlékeztettek: az MSZP kezdeményezte, hogy a rászorulók kapjanak legalább havi 20 ezer forint értékű "esély élelmiszerkupont" elektronikus fizetőeszközre feltöltve, amelyet csak alapvető élelmiszerekre lehet költeni.

A boltokban egyébként nem szűnik meg teljesen a SZÉP-kártyás fizetés lehetősége, hiszen bizonyos helyeken a kínálatban szereplő, meleg ételeknek számító árukat továbbra is lehet vásárolni, amennyiben az megfelel a vendéglátásra igénybe vehető termékek kritériumának.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!