Megtartotta három Michelin ajánlását Miskolc
A Michelin-kalauz idén összesen 57 hazai éttermet ajánl – köztük a miskolctapolcai Avalon, az Arany János téri Zip’s, valamint a Végállomás Bistro & Wine is feltűnik. A kiadvány készítői teszterekkel, nemzetközi Michelin-csillagos séfekkel vizsgáltatják az éttermek és cukrászdák teljesítményét és ízvilágát.
„Lehet, hogy a külvárosban van elrejtve a bisztró, de rengetegen keresik fel távolabbról is” – olvasható a Végállomásról szóló méltatás a Michelin-kalauz angol nyelvű oldalán, ahol megjegyzik: a Dorottya utcai étterem hangulatos teraszán és nyugodt, hagyományos hangulatot árasztó belső terében a szezonális ételek folyamatosan bővülő étlapja mindenki számára kínál valami érdekeset.
A díjat az 1889-ben alapított Michelin cég ítéli oda. A cég eredetileg az autógumik népszerűsítése miatt talált ki egy kalauzt, mely különleges éttermeket és szállodákat tömörített. A kiadvány a 20. század folyamán olyan sikeres lett, hogy ma az éttermi és szállodai világ egyik legfontosabb elismerésének számít, ha valakit díjaznak. A Michelin-ajánlásról inspecteur-ök döntenek – évente átlagosan 250 éttermet látogatnak meg, az ezeken a helyeken szerzett tapasztalataik alapján kerülnek fel a díjazottak a listára.
A miskolci vendéglátóhely az elmúlt húsz évben kínált már pizzákat, a magyaros konyha ízei is jelen voltak az étlapon, de az utóbbi tíz évben – a trendekhez igazodva – leginkább helyi alapanyagokból bisztróételeket kínálnak a vendégeknek. Vezetője szerint a siker kulcsa a magas színvonalú konyhatechnológia, a prémium alapanyagok és a kiváló szakemberek.
Megtartani legalább akkora feladat, mint megszerezni az ajánlást Vargáné Bodnár Henrietta szerint, aki különösen nagyra értékeli az újbóli elismerést annak fényében, milyen gazdasági nehézségek közepette kellett helytállniuk az elmúlt esztendőkben.
Az idén immár harmadjára elismert Végállomás Bistro & Wine társtulajdonosa hangsúlyozta: Miskolc Budapesten kívül az egyetlen olyan hazai város, ahol három vendéglátóhely is rendelkezik ajánlással. – Az Avalon, a Zip’s és Végállomás mindemellett egymástól kínálatukban is igencsak különböző konyhákat képviselnek – állapította meg.
Hozzátette: mindez azért is lényeges, mert a verseny a város és a térség többi gasztronómiai szereplőjét is fölfelé húzza, ezzel is serkentve Miskolc és a régió turizmusát.