Ugrás a tartalomra

Megtörtént az iráni válaszcsapás

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 08. szerda 13:00
Az éjszaka folyamán rakétatámadás ért több koalíciós katonai tábort Irakban. Pár órával később földrengés volt egy iráni atomerőmű közelében, majd egy ukrán utasszállító is lezuhant Teherán mellett nem sokkal a felszállás után.

A Pentagon szerint Irán több mint egy tucat ballisztikus rakétát lőtt ki, és nem is egy, hanem két iraki támaszpontra. Az Ain al-Aszad bázison és az erbíli támaszponton is vannak amerikai katonák. Az első amerikai sajtójelentések szerint a támadásoknak iraki katonák estek áldozatul, de egyelőre nem tudni, hogy vannak-e köztük halálos áldozatok is. Amerikai áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek.

Donald Trump a Twitteren azt írta: "minden rendben van! Iránból két iraki katonai támaszpontra lőttek rakétákat. Jelenleg a sebesültek és a károk számbavétele tart. Nekünk van a legerősebb és legjobban felszerelt hadseregünk a világon".

Kedden éjjel megerősítették a Fehér Ház körüli biztonsági intézkedéseket. Az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) szerdára virradóra megtiltotta az amerikai légi járatok közlekedését az iraki és az iráni légtérben, valamint a Perzsa(Arab)-öböl és az Ománi-öböl térségében.

Célkeresztben az Al Asad légitámaszpont Irakban

Az éjszakai támadást követően, Teherán mellett a reggeli órákban lezuhant egy Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép, 176 emberrel a fedélzetén. A tragédiát senki sem élhette túl. Az első hírek szerint, technikai meghibásodás okozta a tragédiát, de felröppent olyan hír is, hogy az iráni légvédelem lőhette le a gépet tévedésből.  Az ukrán légitársaság szerint a gép jó állapotban volt, a személyzete nem hibázhatott.

Ukrán gép roncsai a katasztrófa után

Az események sorába beleillik az is, hogy szerda reggel egy 4.9-es erősségű földrengés is volt az egyik iráni atomerőmű közelében.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!