Ugrás a tartalomra

A megújuló energia alapú távhőszolgáltatás előny Miskolc számára

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 04. vasárnap 17:57
Már több mint ötven százalékban zöld energiából származó szolgáltatást biztosít a MIHŐ.

Jelenleg az orosz-ukrán háború következtében Európában energiaválság alakult ki, melynek következményei már most érezhetők és a folyamatokat előre még megbecsülni sem lehet. Ugyan Magyarország jelentős megújuló energia-potenciállal rendelkezik, de ennek jelenleg csak csekély hányadát használja ki. A távfűtés egyik nagy előnye, hogy alkalmas különböző megújuló energiahordozók befogadására is, ezáltal a környezetvédelmi előnyein túl csökkentheti az importból származó földgázfelhasználását.

Miskolc városa és a MIHŐ Kft. már a 2000-es évek elején elkezdett arról gondolkodni, hogyan tudná a távfűtés fenti előnyeit kihasználni-mondta Korózs András a cég igazgatója. Ennek az innovatív gondolkodásnak és a megvalósult beruházásoknak köszönhetően Miskolcon a 100%-os földgáz függőség megszűnt, az energiaellátás biztonsága növekedett, mely lehetőséget teremt a jelenleg rendkívül magas árú gáz alapú hőtermelés jelentős részének kiváltására is.

Fotó: MIHŐ Kft.

Miskolci Geotermikus Projekt

A miskolci távhőszolgáltatásban a megújuló energia hasznosítása 2008-ban a hejőcsabai városrész 319 lakásának biogázzal történő ellátásával kezdődött meg. Ezt követően 2011 óta a Kilián városrész és a Dorottya utcai hőkörzetekben a megújuló energia alapú ellátást biomasszával (faaprítékkal) üzemelő kazánház biztosítja, mintegy 1.200 lakás számára.

A legjelentősebb megújuló energia alapú beruházás a Miskolci Geotermikus Projekt volt, melynek eredményeként 2014 óta a két legnagyobb hőkörzet az Avas és a Belváros (összesen 25 ezer lakás) használati melegvíz-ellátásának és távfűtésének meghatározó része geotermikus forrásból történik. A geotermikus rendszer képes biztosítani a nyári időszakban az Avas és a Belváros melegvíz igényét, valamint az enyhébb átmeneti időszakban a teljes fűtését is. A fűtési időszak leghidegebb részében viszont szükség van a földgáz alapú hőtermelés rásegítésére.

Jelenleg városi szinten már több mint 50%-ban megújuló energiából származó szolgáltatást biztosítunk és évente 25 millió köbméter földgázt váltunk ki megújuló energiákkal, ennek eredményeképpen pedig 50 ezer tonna szén-dioxiddal csökken a károsanyag-kibocsátás.

A fűtési rendszerek korszerűsítése

Az energia válság miatt jelenleg csökkenő földgáz ellátási biztonság és emelkedő árak arra ösztönöznek, hogy tovább növeljük a megújuló energia arányát a távhőszolgálatásban – jelezte a jövőt illetően Korózs András. A cég vezetője szerint ehhez viszont elengedhetetlen a távhőszolgálató berendezéseinek, valamint a lakosság tulajdonában lévő fűtési rendszereknek a mielőbbi korszerűsítése. A MIHŐ célkitűzései között szerepel a diósgyőri és a bulgárföldi hőkörzetek bevonása a geotermiával kiszolgált rendszerek közé, valamint az elöregedett berendezések energiatakarékosabbra történő cseréje. A jelentősebb felújításokhoz azonban nagyobb léptékű európai, vagy állami támogatásokra van szükség, mivel a MIHŐ ezt önerőből nem képes megvalósítani.

A távhőszolgáltatói fejlesztések végrehajtásával párhuzamosan a jelenleg még korszerűsítetlen lakóépületek komplex energetikai felújítására is szükség van, hiszen a lakóépületek nem megfelelő hőtechnikai jellemzői, a lakásonkénti önálló mérő- és szabályozókészülékek hiánya túlzott mértékű energiafelhasználást okoz, ami indokolatlanul magas költségeket eredményez. A mintegy 32 ezer távhős lakásnak közel egyharmada korszerűsített, a további felújításra váró lakások korszerűsítését pedig mielőbb meg kellene kezdeni, melyhez szintén állami források biztosítása szükséges.

Amennyiben a távhőszolgáltatói és a lakossági rendszerek fejlesztései is megvalósulnának akkor Miskolcon akár tisztán geotermikus hőenergiával is lehetne biztosítani a távhőszolgáltatást.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!