Ugrás a tartalomra

Megújult a Napraforgó Óvoda

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 26. csütörtök 10:02
Több mint 165 millió forintból megújult az önkormányzati tulajdonban lévő Napraforgó Óvoda. A Gesztenyés utca 18. szám alatt található intézményben kicserélték a külső nyílászárókat, külső homlokzati hőszigetelést és födémszigetelést kapott az épület, melynek tetejére napelemes rendszert telepítettek, valamint okos fűtési rendszert is létesítettek.

Az 1978-ban épült intézményben csak kisebb, illetve részleges felújításokat végeztek az elmúlt 42 évben, a létesítmény műszaki állapota indokolta az energetikai korszerűsítést. A mostani 165 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően a gyermekintézmény működése nemcsak energiatakarékosabbá válik, hanem sokkal komfortosabb lesz.

A Napraforgó Óvoda felújítása öt hónapot vett igénybe, ez idő alatt a külső nyílászárókat korszerű hőtechnikai jellemzőkkel rendelkezőkre cserélték, utólagos hőszigetelést végeztek az oldalfalakon és a lapos tetőn, ez utóbbi csapadékvíz elleni szigetelése is megvalósult. Az épületekben okos fűtést építettek ki, amit a város energiamenedzsment központja - akár termenként vagy napszaktól függően - szabályoz. Az intézmény tetejére napelemeket telepítettek. Az akadálymentesítésért mozgáskorlátozott WC-t alakítottak ki, illetve az épület komplex elérhetőségét biztosító akadálymentes parkolót létesítettek. A kivitelezést követően önkormányzati támogatásból valósult meg a teljes épület tisztasági festése.

A korszerűsítés csaknem 70%-kal kevesebb felhasznált energiamennyiséget jelent, ami hozzájárul a működtetési költség csökkentéséhez, miközben az épületben tartózkodók hő- és komfortérzete jelentősen javul.

Az önkormányzat fenntartásába 32 óvoda tartozik, ennek a felét uniós forrásból már felújították és jelenleg is tart a Kassai úti óvoda korszerűsítése, amely várhatóan áprilisban készül el. Miskolc óvodafelújítási programjának következő lépéseként a Dózsa György úti Óvoda, a Szeder úti Tagóvoda és a Stadion Sport Tagóvoda felújítása tervezett.

A TOP-6.5.1-16-MI1-2017-00010 azonosító számú, „Miskolc, Napraforgó Óvoda energetikai korszerűsítése” című projekt 100 százalékos mértékben az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A támogatás összege bruttó 165 982 702 Ft.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!